- 21.03.2025 - 18:45
- Autor redakcia/AB
Dezert: Kvas dole hlavou
Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!
Na kváskové lístkové cesto potrebujeme:
300 g pšeničnej hladkej múky na kváskovanie, 250 g mäkkého masla, 150 g kyslej smotany, 1 žĺtok, 1/2 ČL soli, 1 PL materského kvásku
Postup:
Najprv pripravíme cesto zmiešaním všetkých surovín. Čím je maslo mäkšie, tým sa bude lepšie spracovávať. Suroviny sa snažíme zmiesiť čo najrýchlejšie, aby sme cesto miesili čo najmenej. Zostane tak krehké a bude sa pekne listovať. Vzniknuté cesto je veľmi jemné, mäkké, maslové. Mohlo by sa zdať, že je potrebné pridať múku, ale takéto má byť. Cesto dáme najlepšie do nádobky vystlanej potravinárskou fóliou a necháme 1 – 2 hodiny kvasiť pri izbovej teplote. Následne dáme do chladničky aspoň cez noc (alebo opačne zrána do večera). Asi hodinu pred prípravou plnky cesto vytiahneme a necháme mierne povoliť, aby sa dalo vaľkať. Rúru predhriať na 220 stupňov.
Zdroj fotky TV JOJ
Na náplň potrebujeme:
100 g kryštálového cukru, 50 – 70 g vody (alebo alkohol), 500 – 600 g jabĺk (alebo iného sezónneho ovocia) 1 lusk vanilky (alebo vanilkový cukor), 20 g masla, mletá škorica alebo nastrúhaná kôra z chemicky neošetreného pomaranča
Postup:
Urobíme karamel, pridáme vodu, ovocie aj s vanilkovým luskom a necháme 1-2 min dusiť a pridáme maslo. Keď karamel tmavne pridáme mletú škoricu. Prikryjeme rozvaľkaným cestom a dáme do rúry zapiecť 15-20 min. Cesto nepicháme. Po upečení preklopíme.
Creme anglais potrebujeme:
200 ml smotany na šľahanie (najlepšia je 40 %, ale stačí aj klasika 33 %), 3 žĺtky, 3 PL cukru (kryštálový), štipku sušenej vanilky (alebo 1/2 lusku čerstvej)
Postup:
V miske vymiešame metličkou žĺtky s cukrom. Do hrnca s hrubým dnom dáme zohrievať smotanu s vanilkou. V momente, ako sa na povrchu objaví ako keby „koža“ smotany, parí sa z nej, ale ešte nevrie a ani nesmie vrieť, zoberieme hrniec a cca tretinu smotany vlejeme k vymiešaným žĺtkam. Zamiešame. Tým vyrovnáme teploty a vajíčka sa nezdrcnú na praženicu. Vajíčkovú zmes prelejeme naspäť do hrnca k ostatku smotany. Vrátime na malý plameň a za stáleho miešania (neodchádzame, ani na sekundu neprestávame miešať) počkáme, kým zmes zhustne. Trvá to chvíľku. Z tekutej zmesi sa stane zhustnutý puding.
- 21.03.2025 - 18:45
- Autor redakcia/AB
- Tagy: Dezerty
Bez servítky
Julka si v kuchyni Bez servítky poriadne „ZAVARÍ": Ako bude ZACHRAŇOVAŤ ocukrované mäso?
Plnené kapustové listy & Zemplínsky koláč
Pstruh na bylinkách s pečenými zemiakmi, hráškovým pyré a krémom z pečeného cesnaku
Makový mousse s bielou čokoládou a slivkovým vínovým vkladom