- 04.06.2025 - 18:45
- Autor redakcia/AB
Hlavné jedlo: Jahňacie kotlety
Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!
Suroviny:
kotlety
Hrachové pyré :
Šalotka 200 g
cesnak 30 g
hrach 500 g
zeleninovy vyvar 200 g
creme fraiche 100 g
maslo 100 g
soľ 15 g
smrčky
brandy
maslo
soľ
Mätové pesto:
100 g blanšírovanej mäty
40 g cukru
40 g vínneho octu
2 g soli
12 g dijon horčice
20 g olivový olej
Zdroj fotky TV JOJ
Postup:
Kotlety jemne osolíme. Na rozohriatej panvici iba s olejom kotlety sprudka opražíme a vyberieme. Do tej istej panvice pridáme maslo a tymián a teplotu znížime (maslo by malo mať okolo 160 °C). Vrátime kotletu späť do panvice (tukom dole) a polievame maslom asi 3 minúty. Po troch minútach kotletu vytiahneme a necháme oddýchnuť aspoň 5 minút. Kotletu opäť vrátime do panvice a opakujeme predchádzajúci postup polievania maslom, približne 3 minúty. Pri tom sleduj vnútornú teplotu mäsa, v panvici by sa mala dostať na 48–50 °C (závisí od veľkosti mäsa) a po oddýchnutí by mala vnútorná teplota dosiahnuť 56 °C. Pred servírovaním kotletu opäť prehrejeme v masle, nakrájame a podávame. Tento postup zaručí, že mäso nebude prevarené na stranách, ktoré sa dotýkajú panvice, a malo by byť ružové od vrchu po spodok. Počas toho, ako kotlety oddychujú, sa venujeme ďalším zložkám.
Hrachové pyré:
Najprv si predvaríme hrách v slanej vode do mäkka, asi 3 minúty. V hrnci si roztopíme maslo a pridáme šalotku. Pomaly pražíme aspoň 5 minút. Pridáme cesnak a opražíme ďalšiu minútu. Je veľmi dôležité, aby šalotka ani cesnak nezačali karamelizovať. Pridáme vývar, crème fraîche a hrách. Zredukujeme na polovicu a rozmixujeme v mixéri. Dochutíme soľou.
Hrach:
Schladíme vo vode s ľadom. Odstránime šupku. Prehrejeme v masle a dochutíme mätou a soľou.
Smrčky:
Sprudka opražíme na oleji asi 2 minúty, pridáme brandy a zredukujeme. Pridáme maslo a dochutíme soľou.
Mätové pesto:
Blanšírovanú mätu, cukor, vínny ocot, soľ, dijonskú horčicu a olivový olej dáme do mixéra a rozmixujeme.
- 04.06.2025 - 18:45
- Autor redakcia/AB
- Tagy: Jedlo
Bez servítky
Panenka v slaninke, hubová mačanka, pečené baby zemiaky a tekvicové pyré
Medové rezy v podobe vianočnej gule
Hubovo-kapustová polievka „C vitamínový Kračún“
ALENKA dostane prekvapenie, z ktorého skoro PADNE na zadok: Aký program jej súperi PRIPRAVILI?