- 05.06.2025 - 18:45
- Autor redakcia/AB
Hlavné jedlo: Teľacie líčko
Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!
Suroviny
Pyré z cibule
Teľacie líčka
Cibuľa
Cesnak
Rozmarín
Tymián
Mrkva
Zeler stopkový
Portské víno
Demi glace
Pretlak paradajkový
Soľ
Čierne korenie celé
Topinambur
Mlieko
Maslo
Mak celý
Zemiaky
Hrubá múka
Vajcia
Shimeji
Ocot
Cukor
Bobkový list
Soľ
Koriander celý
Škorica celá
Smotana 30 %
Bez servítky
Zdroj fotky TV JOJ
Postup:
Líčka:
Líčka ak je potrebné si očistíme od šliach a blán a poriadne si ich osolíme a okoreníme čerstvým čiernym korením. Na rozohriatej panvici sprudka opekáme teľacie líčka kým sa nám nezatiahnu. Opekáme cca 5-8 minút Nasekáme si mrkvu, cibuľu, stopkový zeler, cesnak. Do rozohriateho hrnca pridáme olej a nasekanú zeleninu. Poriadne ju sprudka zarestujeme na farbu. Osolíme okoreníme. Pridáme paradajkový pretlak ktorý necháme 1-2 minúty restovať. Pridáme opečené teľacie líčka. Podlejeme portským vínom, ktoré necháme zľahka odpariť. Pridáme bylinky rozmarín tymian. Podlejeme vývarom alebo demi glace a dusíme pri nízkej teplote 150 stupňov minimálne 6 hodín.
Topinambur:
Topinambur očistíme, ukážeme ako spracovať a akože dáme variť do mlieka. Po uvarení topinambur opečieme na masle a vychutíme soľou a čiernym korením. Teraz si spravíme nakladané shimeji hríby. Spravíme si rozvar. Do hrnca dáme ocot, cukor, sol, cierne korenie, bobkovy list, celu škoricu, celý kroiander a pribedieme k varu. Medzitým si očistíme shimeji hríby a predáme do nádoby. Vriacim rozvarom zalejeme hríby, prikryjeme a necháme marinovať.
Makové šúľance:
Spravíme si makové šúľance. Uvarené zemiaky ošúpeme a prelisujeme na jemnú pastu. Pridáme vajíčko, hrubú múku, soľ a celý mak. Vypracujeme nelepivé cesto. Následne z cesta tvarujeme šúľance. Šúľance varíme v osolenej vode cca 8 minút kým nám nevyplávajú na povrch. Následne šúľance vyberieme z vriacej vody rovno na panvicu kde ich opekáme na masle.
Cibuľové pyré:
Nasekáme cibuľu na plátky a pomaličky restujeme v hrnci na masle s rroškou oleja na tmavšiu farbu. Pridáme smotanu a Dusíme do mäkka cca 15-20 minÚt. Po udusení pyré rozmixujeme do hladka v mixéri.
Po ukonfitovaní teľacích líčok ich opatrne vyberieme. Precedíme omáčku, ktorú zredukujeme na požadovanú hustotu. Líčka oglazujeme v omáčke.
- 05.06.2025 - 18:45
- Autor redakcia/AB
- Tagy: Jedlo
Bez servítky
Panenka v slaninke, hubová mačanka, pečené baby zemiaky a tekvicové pyré
Medové rezy v podobe vianočnej gule
Hubovo-kapustová polievka „C vitamínový Kračún“
ALENKA dostane prekvapenie, z ktorého skoro PADNE na zadok: Aký program jej súperi PRIPRAVILI?