Hlavné jedlo: Teľacie líčko

Hlavné jedlo: Teľacie líčko

Hlavné jedlo: Teľacie líčko

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Suroviny

Pyré z cibule

Teľacie líčka

Cibuľa

Cesnak

Rozmarín

Tymián

Mrkva

Zeler stopkový

Portské víno

Demi glace

Pretlak paradajkový

Soľ

Čierne korenie celé

Topinambur

Mlieko

Maslo

Mak celý

Zemiaky

Hrubá múka

Vajcia

Shimeji

Ocot

Cukor

Bobkový list

Soľ

Koriander celý

Škorica celá

Smotana 30 %

Bez servítky

Bez servítky

Zdroj fotky TV JOJ

Postup:

Líčka:

Líčka ak je potrebné si očistíme od šliach a blán a poriadne si ich osolíme a okoreníme čerstvým čiernym korením. Na rozohriatej panvici sprudka opekáme teľacie líčka kým sa nám nezatiahnu. Opekáme cca 5-8 minút Nasekáme si mrkvu, cibuľu, stopkový zeler, cesnak. Do rozohriateho hrnca pridáme olej a nasekanú zeleninu. Poriadne ju sprudka zarestujeme na farbu. Osolíme okoreníme. Pridáme paradajkový pretlak ktorý necháme 1-2 minúty restovať. Pridáme opečené teľacie líčka. Podlejeme portským vínom, ktoré necháme zľahka odpariť. Pridáme bylinky rozmarín tymian. Podlejeme vývarom alebo demi glace a dusíme pri nízkej teplote 150 stupňov minimálne 6 hodín.

Topinambur: 

Topinambur očistíme, ukážeme ako spracovať a akože dáme variť do mlieka. Po uvarení topinambur opečieme na masle a vychutíme soľou a čiernym korením. Teraz si spravíme nakladané shimeji hríby. Spravíme si rozvar. Do hrnca dáme ocot, cukor, sol, cierne korenie, bobkovy list, celu škoricu, celý kroiander a pribedieme k varu. Medzitým si očistíme shimeji hríby a predáme do nádoby. Vriacim rozvarom zalejeme hríby, prikryjeme a necháme marinovať.

Makové šúľance:

Spravíme si makové šúľance. Uvarené zemiaky ošúpeme a prelisujeme na jemnú pastu. Pridáme vajíčko, hrubú múku, soľ a celý mak. Vypracujeme nelepivé cesto. Následne z cesta tvarujeme šúľance. Šúľance varíme v osolenej vode cca 8 minút kým nám nevyplávajú na povrch. Následne šúľance vyberieme z vriacej vody rovno na panvicu kde ich opekáme na masle.

Cibuľové pyré:

Nasekáme cibuľu na plátky a pomaličky restujeme v hrnci na masle s rroškou oleja na tmavšiu farbu. Pridáme smotanu a Dusíme do mäkka cca 15-20 minÚt. Po udusení pyré rozmixujeme do hladka v mixéri.

Po ukonfitovaní teľacích líčok ich opatrne vyberieme. Precedíme omáčku, ktorú zredukujeme na požadovanú hustotu. Líčka oglazujeme v omáčke.

Slobodne a bez záväzkov

Sledujte svoje obľúbené relácie naživo ale aj v predstihu

Prehrať