- 06.06.2025 - 18:45
- Autor redakcia/AB
Hlavné jedlo: Holub so zelerom
Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!
Suroviny:
Holub – 5 ks
Vajcia – 5 ks
Soľ – 35 g
Čierne korenie – 5 g
Olej (na varenie, fritovanie) – 350 ml
Maslo – 200 g· Zeler – 5 ks
Zemiaky – 5 ks
Koreňová zelenina (mrkva, petržlen, zeler, kaleráb) – 1 kg
Paradajkový pretlak – 50 g
Červené víno – 3 dcl
Bez servítky
Zdroj fotky TV JOJ
Postup:
Začíname holubom – najskôr ho vykostíme. Z kostí pripravíme omáčku: orestujeme ich s koreňovou zeleninou, zalejeme červeným vínom a pomaly redukujeme na silnú, tmavú omáčku. Prsia zavakuujeme spolu s maslom a bylinkami. Stehná zvakuujeme zvlášť. Oba kusy varíme metódou sous vide – prsia 30 minút, stehná 1 hodinu, pri teplote 62 °C. Zeler vyrežeme vykrajovačom do tvaru pohárika, vnútro vyvŕtame, aby vznikla dutina. Takto pripravený "zelerový pohárik" zblanšírujeme v osolenej vode. Za pár minút hotovo.
Z odrezkov zeleru pripravíme dve komponenty:
· Mrvenicu – z odrezkov, ktoré nakrájame najemno, vysmažíme do chrumkava.
· Zelerové pyré – zeler dohladka rozmixujeme a dochutíme soľou.
Pripravíme si aj sous vide vajíčko – celé vajce varíme pri 62 °C počas jednej hodiny (počas sous vide holuba). Následne oddelíme žĺtok, ktorý vložíme do zelerového pohárika.
Pred servírovaním opečieme holubie prsia a stehná na masle dozlatista (3 min). Na tanier nanesieme zelerové pyré, oprieme oň zelerový pohárik naplnený žĺtkom a zasypeme ho zelerovou mrvenicou.
Dokončíme vizuálne aj chuťovo:
· Repový gél – z červenej repy a jablka
· Petržlenový olej – na osvieženie farieb aj chute
· Nakladaná repa – vykrojená do tvarov pre finálny efekt
- 06.06.2025 - 18:45
- Autor redakcia/AB
- Tagy: Jedlo
Bez servítky
Panenka v slaninke, hubová mačanka, pečené baby zemiaky a tekvicové pyré
Medové rezy v podobe vianočnej gule
Hubovo-kapustová polievka „C vitamínový Kračún“
ALENKA dostane prekvapenie, z ktorého skoro PADNE na zadok: Aký program jej súperi PRIPRAVILI?