-
18.06.2025 - 18:45
- ·
- Autor redakcia/AB
Polievka: Nezhorkne
Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!
Potrebujeme:
6 hlavičiek cesnaku
500 ml kuracieho al. zeleninového vývaru
trochu olivového oleja
hrsť vetvičiek tymianu
1 cibuľu
50 ml suchého bieleho vína
2 stredne veľké zemiaky
50 g strúhaného parmezánu
500 ml mlieka
podľa chuti soľ, mleté čierne korenie
Zdroj fotky TV JOJ
Postup:
Rúru rozohrejeme na 200°C. Z hlavičiek cesnaku odrežeme vrchné časti, poukladáme ich na alobal, pokvapkáme olejom, zabalíme a dáme piecť do rúry na 45 minút až hodinu podľa veľkosti hlavičiek. Necháme ich vychladnúť. Medzitým si uvaríme na kocky pokrájané, ošúpané zemiaky v osolenej vode a nasekanú cibuľku opražíme na troche oleja do sklovita. Z vychladnutých hlavičiek potom jednoducho vytlačíme upečené strúčiky priamo do mixéra, pridáme zemiaky, opraženú cibuľu a spolu s polovicou mlieka (250 ml) rozmixujeme na hladkú kašu. Cesnakovú zmes prelejeme do hrnca, prilejeme zvyšné mlieko, vývar, víno, pridáme zopár vetvičiek tymianu a na miernom ohni zahrievame (nevaríme), kým prestaneme cítiť alkohol z vína. Nakoniec do polievky zamiešame strúhaný parmezán a podľa chuti ju dosolíme a okoreníme. Podávame s chrumkavými krutónmi, ktoré sme získali tak, že sme na plechu upiekli na kocky pokrájaný chlieb jemne pokvapkaný olejom (asi 10 minút na 180°C).
- 18.06.2025 - 18:45
- ·
- Autor redakcia/AB
- ·
- Tagy: Polievky
Bez servítky
Štefan Banyák alias PICÚR v Bez servítky priznáva: PREČO schudol a koľko kilogramov ZHODIL?
Plnené kapustové listy
Palacinka s orechovou plnkou a čokoládou (Gundel štýl)
Pečeň s medovou omáčkou a vianočkou