-
02.09.2025 - 18:45
- ·
- Autor redakcia/MPR
PREDJEDLO - Oškvarkový pagáč s trhaným bravčovým mäsom
Vyskúšajte si kulinársku šou u vás doma a uvarte si recepty z Bez servítky priamo vo svojej kuchyni!
Potrebujeme:
Pagáč:
- 60 dkg múka hladká
- 2 ks vajcia
- 1 kocka droždie
- 1/2 KL cukor kryštál
- 250 ml vlažné mlieko
- 1 KL soľ
- 3 PL /smotana kyslá jogurt biely
- 10 dkg múka hladká
- 40 dkg škvarky
- 1 KL soľ
Trhané mäso:
- 1,5 kg bravčový orech
- 2 PL olej
- 1 PL paprika sladká
- 1 PL paprika údená
- 1 PL rasca mletá
- 2 PL soľ
- 1 PL mleté čierne korenie
- 1 PL trstinový cukor
- 2 PL horčica
Cibuľovo jablkový džem:
- 4 ks cibuľa
- 1 jablko
- 1 KL soľ
- 1 PL bravčová masť
- 1 dcl voda na podliatie
Na plnenie:
- cheddar
- plesnivý syr
- polníček
Vanessa Képešiová, Bez servízky, recept
Zdroj fotky TV JOJ
Postup:
Pagáče:
Na dno hrnčeka nasypem kryštálový cukor, naň rozdrobím droždie a zalejem asi 100 ml vlažného mlieka, aby mlieko úplne zakrylo droždie. Hrnček zakryjem malou pokrievkou a počkám asi 10 minút, kým vzíde kvások. K preosiatej múke pridáme soľ, vajcia, kvások, zbytok mlieka, jogurt (alebo smotanu) a vypracujeme - hnetieme vláčne cesto. Necháme ho zakryté utierkou vykysnúť, a asi po pol hodinke ho môžeme rozvaľkať na doske. Rozvaľkané cesto potrieme oškvarkovou pastou po celom povrchu. Potom cesto poskladáme, že najprv hornú časť cesta priložíme k strede cesta, potom cez neho preložíme dolnú časť - vznikne obdĺžnik, ktorého ľavú časť tiež preložíme do stredu, a cez neho preložíme pravú časť. Zakryjeme utierkou a 20 minút necháme oddychovať. Rozvaľkáme cesto a vykrajujeme pagáče. Pagáčiky ukladáme na plech s papierom na pečenie (alebo na vymastený a múkou vysypaný) a potrieme rozšľahaným vajcom.
Mäso:
Mäso napácujeme a dáme piecť na 5h na 120 stupňov. Po vychladnutí potrháme.
Cibuľový džem:
Nakrájame cibuľu, jablko podusíme spolu na miernom ohni. Keď sa cibuľa skaramelizuje a jablko zmäkne tak preložíme do mixéra a s trochou vody rozmixujeme.
Mäso natrháme, naplníme pagáč spolu s cheddarom, nivou a poľníčkom.
- 02.09.2025 - 18:45
- ·
- Autor redakcia/MPR
- ·
- Tagy: Predjedlá , Bez servítky
Bez servítky
Plnené kapustové listy
Palacinka s orechovou plnkou a čokoládou (Gundel štýl)
Pečeň s medovou omáčkou a vianočkou
Róbertove menu spôsobí OŠIAĽ: Silvia v STRACHU o manžela, skončí Ernest na POHOTOVOSTI?!