PREDJEDLO - Oškvarkový pagáč s trhaným bravčovým mäsom

PREDJEDLO - Oškvarkový pagáč s trhaným bravčovým mäsom

PREDJEDLO - Oškvarkový pagáč s trhaným bravčovým mäsom

Vyskúšajte si kulinársku šou u vás doma a uvarte si recepty z Bez servítky priamo vo svojej kuchyni!

Potrebujeme:

Pagáč:

  • 60 dkg múka hladká
  • 2 ks vajcia
  • 1 kocka droždie
  • 1/2 KL cukor kryštál
  • 250 ml vlažné mlieko
  • 1 KL soľ
  • 3 PL /smotana kyslá jogurt biely
  • 10 dkg múka hladká
  • 40 dkg škvarky
  • 1 KL soľ

Trhané mäso:

  • 1,5 kg bravčový orech
  • 2 PL olej
  • 1 PL paprika sladká
  • 1 PL paprika údená
  • 1 PL rasca mletá
  • 2 PL soľ
  • 1 PL mleté čierne korenie
  • 1 PL trstinový cukor
  • 2 PL horčica

Cibuľovo jablkový džem:

  • 4 ks cibuľa
  • 1 jablko
  • 1 KL soľ
  • 1 PL bravčová masť
  • 1 dcl voda na podliatie

Na plnenie:

  • cheddar
  • plesnivý syr
  • polníček
Vanessa Képešiová, Bez servízky, recept

Vanessa Képešiová, Bez servízky, recept

Zdroj fotky TV JOJ

Postup:

Pagáče:

Na dno hrnčeka nasypem kryštálový cukor, naň rozdrobím droždie a zalejem asi 100 ml vlažného mlieka, aby mlieko úplne zakrylo droždie. Hrnček zakryjem malou pokrievkou a počkám asi 10 minút, kým vzíde kvások. K preosiatej múke pridáme soľ, vajcia, kvások, zbytok mlieka, jogurt (alebo smotanu) a vypracujeme - hnetieme vláčne cesto. Necháme ho zakryté utierkou vykysnúť, a asi po pol hodinke ho môžeme rozvaľkať na doske. Rozvaľkané cesto potrieme oškvarkovou pastou po celom povrchu. Potom cesto poskladáme, že najprv hornú časť cesta priložíme k strede cesta, potom cez neho preložíme dolnú časť - vznikne obdĺžnik, ktorého ľavú časť tiež preložíme do stredu, a cez neho preložíme pravú časť. Zakryjeme utierkou a 20 minút necháme oddychovať. Rozvaľkáme cesto a vykrajujeme pagáče. Pagáčiky ukladáme na plech s papierom na pečenie (alebo na vymastený a múkou vysypaný) a potrieme rozšľahaným vajcom.

Mäso:

Mäso napácujeme a dáme piecť na 5h na 120 stupňov. Po vychladnutí potrháme.

Cibuľový džem:

Nakrájame cibuľu, jablko podusíme spolu na miernom ohni. Keď sa cibuľa skaramelizuje a jablko zmäkne tak preložíme do mixéra a s trochou vody rozmixujeme.

Mäso natrháme, naplníme pagáč spolu s cheddarom, nivou a poľníčkom.

Slobodne a bez záväzkov

Sledujte svoje obľúbené relácie naživo ale aj v predstihu

Prehrať