-
18.03.2021 - 00:00
Polievka: Polievka z pečeného cesnaku a tymiánu v domácom bosniaku s čiernym sézamom
Pripravte si túto pochúťku v pohodlí domova.
Ingrediencie:
Na polievku:
- 4 hlavičky cesnaku
- 10 g čerstvý tymián
- 1 L smotana na varenie
- 200 ml vývar
- soľ
- biele korenie
- muškátový oriešok
- 4 ks šalotky
- Solamil
- 50 g maslo
- olivový olej
Na bosniak:
- 400 g polohrubá múka
- 300 g hladká múka
- 1 ks droždie
- soľ
- kryštálový cukor
- 500 ml vlažná voda
- 2 ks vajce
- mletá rasca
- čierny sézam
- morská soľ
Postup:
Polievka:
- cesnak ošúpeme a dáme do alobalu
- pridáme čerstvý tymián
- polejeme olivovým olejom
- alobal poriadne zavrieme a dáme piecť do rúry na 180°C cca 25 minút
- v hrnci rozpustíme maslo
- pridáme nadrobno nakrájanú šalotku a tymián
- restujeme do zlatista
- zalejeme vývarom a necháme zovrieť
- pridáme soľ, biele korenie a muškátový oriešok
- zalejeme smotanou na varenie
- varíme asi 10 minút
- upečený cesnak z rúry vyberieme
- oddelíme od tymiánu a vložíme do polievky
- polievku rozmixujeme ponorným mixérom
- polievku necháme zovrieť
- hotovú polievku prepasírujeme cez sitko
- podľa potreby zahustíme Solamilom
- pridáme čerstvé maslo
Bosniak:
- z časti vody, cukru, soli a kvasníc urobíme kvások
- kvások necháme asi 15 minút na teplom mieste
- múky zmiešame dokopy
- pridáme soľ, mletú rascu, zvyšnú vodu a kvások
- cesto poriadne vymiesime
- hotové cesto zakryjeme utierkou
- dáme na teplé miesto nakysnúť cca 30 minút
- po nakysnutí cesto dáme na pracovnú plochu
- spravíme bochníky 180-200g, ktoré poriadne vypracujeme v rukách
- dáme na papierom na pečenie vystlatý plech
- zakryjeme utierkou
- znova necháme na teplom mieste nakysnúť cca 15 minút
- cesto znovu poriadne vypracujeme v rukách a postup opakujeme
- vykysnuté bochníky potrieme žĺtkom
- posypeme čiernym sézamom a morskou soľou
- narežeme v strede krížik
- dáme piecť na 180°C cca 20 minút
- upečené bosniaky necháme vychladnúť
- zrežeme vrch a vnútro vydlabeme lyžicou
- dáme do rúry na 200°C na cca 5 minút
Polievku servírujeme v bosniaku.
- 18.03.2021 - 00:00
- ·
- Tagy: Polievky
Súvisiaci obsah
Štefan Banyák alias PICÚR v Bez servítky priznáva: PREČO schudol a koľko kilogramov ZHODIL?
Bez servítky
•
Pred 5 hodinami
Plnené kapustové listy
Bez servítky
•
Pred 17 hodinami
Palacinka s orechovou plnkou a čokoládou (Gundel štýl)
Bez servítky
•
Pred 17 hodinami
Pečeň s medovou omáčkou a vianočkou
Bez servítky
•
Pred 17 hodinami