- 23.09.2021 - 00:00
- Autor redakcia/AB
Dezert: Bez valčeka ani na krok
Vyskúšajte doma sladký dezert od Mišky.
Suroviny:
280 g hladkej múky
100 g práškového cukru
2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
1 vajce
150 g zmäknutého masla
800 g nastrúhaných jabĺk
3 lyžičky vanilínového cukru
2 lyžičky mletej škorice
1 vajce na potretie
práškový cukor na posypanie
valček na vaľkanie
potravinovú fóliu
tortovú formu s priemerom 25 cm
strúhadlo
formičku na vykrajovanie
Zdroj fotky
TV JOJ
Postup:
Cesto:
Múku, cukor a kypriaci prášok zmiešame v miske. Pridáme zmäknuté maslo, vajíčko a zmes vypracujeme na tuhé cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a na 30 minút vložíme do chladničky. Potom cesto rozdelíme na dve časti a obe vyvaľkáme na 0,5 cm tenké pláty vo veľkosti tortovej formy.
Jablkový koláč:
Jablká ošúpeme a nastrúhame na väčšom strúhadle. Na spodok tortovej formy pomocou valčeka prenesieme prvé rozvaľkané cesto. Prečnievajúce okraje odrežeme a odložíme bokom. Navrstvíme nastrúhané jablká, ktoré sme v rukách vyžmýkali a zbavili prebytočnej šťavy. Jablká posypeme vanilínovým cukrom a mletou škoricou. Na ne opatrne prenesieme druhé vyvaľkané cesto, prečnievajúce okraje opäť odstránime a odložíme. Boky koláča prstom zatlačíme, aby sa obe vrstvy cesta spojili. Zvyšok cesta z okrajov spojíme a znovu vyvaľkáme. Pomocou formičky vykrajujeme srdiečka, ktoré ukladáme po obvode koláča. Celý ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a potom poprepichujeme vidličkou, aby mala para z jabĺk počas pečenia kade unikať. Jablkový koláč pečieme pri 180 °C približne 30 - 40 minút, kým nie je zlatohnedý.
Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.
- 23.09.2021 - 00:00
- Autor redakcia/AB
- Tagy: Dezerty
Bez servítky
NAJSLADŠÍ týždeň roka v relácii Bez servítky: Do kuchyne prichádzajú najznámejší PEKÁRI Slovenska!
Sous-vide kačacie prsia, zemiakovo-batátové pyré a višňová omáčka s čokoládou
Carpaccio z pečenej cvikly s krémom z kozieho syra
Panna cotta s malinovým coulis a crumble