Zabudnite na presso, piccolo či café latte: Poznáme návod na najlepšiu kávu!

Nie je to ani „turek do skla“.

Pijeme ju takmer všetci, no je otázka, či aj správne. Pitie kávy bolo na Slovensku ešte nedávno prakticky v plienkach, no za uplynulých dvadsať rokov sme sa postupne oveľa viac priblížili ku krajinách, pre ktorých je káva akýmsi dennodenným rituálom. Vďačiť za to môžeme aj skúseným odborníkom na túto lahôdku. Jednou zo skúsených baristiek a lektoriek je aj Nicoletta Šalmíková, ktorá nám prezradila tipy na najlepšie pripravenú kávu. Sama pije úctyhodných 10 až 12 káv denne, hoci bežným smrteľníkom stačí aj oveľa menej. „Ono to závisí od ľudského organizmu, no priemerne sa pije 3- 4 kávy, zdravo pripravené, nie veľmi rýchlo pretečené. Ale 30 ml do 30 sekúnd,“ prezrádza skúsená baristka a obchodníčka s kávou.

Väčšina ľudí na Slovensku bola donedávna odkázaná najmä na zalievanú kávu alebo hovorovo „turka do skla“. Ani takáto káva však rozhodne nemusí byť na zahodenie. „Voľakedy bola len zalievaná káva, no ak je káva čerstvo upražená, pomletá a dodržíte postupy luhácie 3 – 4 minúty a pri správnom pomletí, aj takáto káva je zdravá. Ak si ju však necháte lúhovať 10 – 15 minút a na ňu zabudnete, žiaľ, už sú tam škodlivé látky,“ hovorí Nicoletta. Dnes sú však stroje na kávu cenovo oveľa prístupnejšie, a tak si chutnú kávu môžeme pripraviť aj priamo doma. Skúsená baristka má jasno v tom, ktorá káva je tá pravá: „Pokiaľ si naozaj chcete vychutnať chuť kávy, je to espresso – káva od 20 – 30 ml a od 20 do 30 sekúnd prípravy.“ Žiadne picollo, presso a ani cafe latté podľa Nicoletty neexistuje, sú to len pozostatky našej zhoršenej kávovej kultúry z minulosti.

Ak chcete skutočne silnú chuť kávy, ideálne je pre vás ristretto  s 15 ml vody. Ide o extrakciu, čiže káva sa pripravuje do 20 sekúnd. Tam cítite najsilnejšiu pachuť či silu kávy v pomere olejovosti,“ vysvetľuje baristka. Odborníčka na kávu zároveň vyvracia mýtus o nekvalite odrody robusta. „Je to len jedna z odrôd kávovníka canephora. Existuje ešte oveľa viac odrôd, ktoré tento kávovník má, sú vysokokvalitné a niekedy aj kvalitnejšie ako arabica,“ prezrádza skúsená baristka. V prvom rade teda ide o vytvorenie plnosti chuti v ústach a kombinácia arabicy a robusty nie je v žiadnom prípade na škodu, práve naopak. Plnú chuť si však už nevychutnajú vášniví fajčiari, ktorých chute už nie sú tak vycibrené a je im jedno, čo im zalejete.

Toto a ešte viac nájdete v našom bezplatnom archíve Inkognita!

Tagy: Inkognito