Aj bez cukru ide ako hodinky: Za majstrovstvom Tótha stojí drina a radikálna zmena stravy!

Aká strava sa osvedčila nášmu olympijskému víťazovi?

Matej Tóth je človek, na ktorého úspechy v chôdzi na 20 a 50 kilometrov je právom pyšné celé Slovensko. Najnovšie si do zbierky pripísal nielen zlato z Majstrovstiev sveta v Pekingu, ale dokonca aj olympijské zlato z Ria 2016. Všetky tieto úspechy sú preňho veľkým záväzkom pre fanúšikov. "Teraz to vnímam tak, že veľa ľudí ma berie ako vzor a musím si dávať pozor, aby som imidž správneho športovca neporušil," hovorí Matej, ktorý v zbieraní cenných trofejí rozhodne neskončil. Aktívne sa pritom venuje atletike už od svojich 11 rokov a k chôdzi, pri ktorej zostal doteraz, sa dostal už o dva roky neskôr. Na začiatku však bolo všetko inak a ani jeho postava nebola dokonalá. "Keď som začínal s chôdzou, bol som bambuľko, nebol som ani zďaleka štíhly, ale skôr zavalitejší chlapec, čo nie je zlučiteľné s chôdzou," smeje sa pri spomienke na začiatky profesionálnej dráhy. Každodenné tréningy v priebehu dvadsiatich rokov a takmer 100-tisíc kilometrov odbehnutých na vlastných nohách priniesli svoje ovocie. Matej sa dnes môže pýšiť dokonale štíhlou postavou. 

Štíhla postava však rozhodne nie je základom úspechu vrcholového športovca. Oveľa dôležitejší je energetický balans a to, z čoho telo čerpá energiu. "To sme museli meniť, aby sme neboli závislí na sacharidoch a cukroch, ale orientovali sme sa skôr na tukový metabolizmus, ktorý je pre nás, vytrvalcov, oveľa výhodnejší a energia je trvácnejšia," prezrádza olympijský víťaz. Základom je teda potlačenie všetkých sacharidov, minimum ryže, cestovín či zemiakov a orientácia na šaláty a tukové veci ako vajíčka, syry, jogurty, ryby, mäso. Presne to je Matejov hlavný jedálníček, ktorý sa mu doteraz najviac osvedčil.

Sacharidy však nie sú to jediné, čomu sa musí náš vôbec jediný olympijský víťaz v atletike vyvarovať. Medzi zakázané veci patrí aj veľké množstvo alkoholu. "Nie som úplný abstinent, ale na 99% je to skôr len nejaké pivko, aj to som zvyknutý na nealko. Okrem toho možno pohárik dobrého vínka, aj to len deci vína priemerne do týždňa. Tvrdý alkohol nikdy," vysvetľuje Matej Tóth. Nášho reprezentanta teraz po doliečení zranenia čaká príprava na ďalšie súťaže a vrchol sezóny, ktorým sú Majstrovstvá sveta v Londýne, kde bude obhajovať titul majstra sveta z Pekingu. Hrdému otcovi dvoch dcér držíme palce a prajeme veľa síl v reprezentovaní Slovenska. 

Sledujte Mateja Tótha ako tajného hosťa v premiérovom Inkognite dnes o 21:30 na JOJke!