Byť trápny je zábava: Juraj Šoko Tabaček vie zaujať aj bez nadávok, sexu a politiky!

Improvizácia je Jurajovo druhé meno.

Jedným z najnovších posíl hádačskej zostavy Inkognita je skvelý komik, herec, otec dvoch detí a najmä improvizátor Juraj Šoko Tabaček. Diváci JOJky si môžu Juraja pamätať napríklad aj ako svojrázneho Konráda Húta zo sketch šou Haló. Okrem toho však pôsobí aj na slovenskej stand-up scéne a je jedným z najvýraznejších umelcov v tejto brandži. V rámci zoskupenia 3T - Tri tvorivé tvory improvizuje už vyše 12 rokov. A hoci je dnes viac než ostrieľaný, aj jeho začiatky boli neisté. "Určite to bolo mnohokrát trápne. Ak niekto povie, že to nezažil, tak podľa mňa klame. Trápno ako veličinu mám veľmi rád a snažím sa s tým narábať. Ak divákovi poviete, že bol som trápny, ale vyhrabal som sa z toho, viete si nájsť sympatie a ľudia sú potom menej kritickí," myslí si Šoko, ktorý sa na jednotlivé stand-upy v zásade nepripravuje.  

Ako večnému "dochádzačovi" z domovskej Žiliny sa dejú najväčšie veci v jeho hlave tesne pred vystúpením počas jazdy autom do Bratislavy. "Okolo Považskej Bystrice sa to začne rysovať a v Bratislave buď mám názor, alebo mám zamiesené na prúser," smeje sa ostrieľaný stand-upista. Svoje publikum však berie s maximálnou pokorou a snaží sa doň maximálne vcítiť bez toho, aby bol zbytočne premúdrelý. Dôležité sú tiež isté zásady, ktorými sa riadi počas celej kariéry. "Snažím sa nenadávať, nebyť sexistický a neťahať do toho politiku. Keď opustíme tieto barličky a tento humor prejde, má šancu zasiahnuť rôzne vekové kategórie," myslí si Šoko.

Do svojich stand-upov nemieša dokonca ani rodinu, hoci je súčasťou každodenných udalostí, ktoré sú tou najväčšou inšpiráciou. "Na mojom stand-upe ľuďí baví to, že hovorím veci, ktoré si vedia ľahko predstaviť a vcítiť sa. Druhá vec je, že ich prekvapujem, ako riešim situácie ja. Fabulujem situácie, ktoré by ľuďí nenapadli, no vedia si predstaviť, že aj toto by sa mohlo stať," prezrádza Šoko recept na to, ako odrazu vznikne z bizarného výsledku celkom vtipná vec. Juraj je dôkazom toho, že nielen život, ale ani stand-upy nemusia mať svoj scenár, a predsa vedia pobaviť.  

Sledujte Juraja "Šoka" Tabačka ako hádača v premiérovom Inkognite dnes o 20:35 na JOJke!