Neviete sa doma zbaviť otravných mušiek? Vyskúšajte tieto 3 lacné babské recepty!

Ak vašu domácnosť zdobia izbové rastliny, určite ste sa aspoň raz stretli s otravnými muškami. Hoci vo všeobecnosti nebezpečné nie sú, ak sa premnožia, dokážu vaše rastlinky vykynožiť. Ako s nimi zabojovať?

Objavili sa vo vašich kvetináčoch otravné mušky a pýtate sa, odkiaľ sa u vás nabrali? Odpoveď je jednoduchá. S najväčšou pravdepodobnosťou sa ich vajíčka alebo larvy nachádzali v zemine alebo priamo v rastlinke, ktoré ste si kúpili a priniesli domov. Dobrou správou na úvod je, že smútivky nie sú pre ľudí nebezpečné a v menšom počte ani pre vaše izbovky. Problém ale môže nastať, keď sa premnožia, čo vôbec nemusí trvať dlho.

Nova zahrada - smutivky Zdroj: Profimedia

Smútivky sú hmyz, ktorý patrí do radi dvojkrídlovcov a najbližšie teda majú k muchám a komárom. Ich životný cyklus je síce veľmi krátky, ale intenzívny. Hoci dospelý jedinec žije len približne týždeň, za ten čas dokáže do substrátu naklásť stovky vajíčok. Z nich sa už po troch dňoch liahnu larvy, ktoré sa živia odumretými časťami rastlín. Ak ich je v zemine príliš veľa a skonzumujú všetko, čo majú k dispozícii, ľahko sa vrhnú na koreňový systém. A tam už nastáva problém. Ak larvy smútivky začnú požierať korene, zničia ich, rastlinka nemôže prijímať vlahu, živiny a odumrie.

Ak sa teda chcete mušiek zbaviť, treba sa zamerať na všetky vývojové štádiá tohto hmyzu a znepríjemniť im život. Smútivky sa zvyknú najčastejšie premnožiť v premokrených substrátoch. Ak je zemina vo vašich kvetináčoch príliš vlhká alebo dokonca mokrá, znamená to, že ju polievate viac, než by potrebovala. Začnite teda tým, že rastlinku presadíte do čistého kvetináča, do ktorého použijete novú zeminu. Znížte zálievku a polievajte iba vtedy, keď to naozaj rastlina potrebuje. Kedy je ten správny čas, môžete zistiť aj tak, že do substrátu jednoducho strčíte prst. Ak bude zemina sypká a suchá, je čas na zálievku. Množeniu mušiek zabránite aj tým, že z rastlinky odstránite všetky odumreté časti (suché listy, odviknuté kvety a pod.), aby sa nemali čím živiť. Do kvetináčov na záver zapichnite lepiace lapače, ktoré zoženiete v akomkoľvek záhradkárstve v tvare trojuholníkov, motýľov či obdĺžnikov. Nezabudnite však, že ak sa už u vás smútivky premnožili, len použitie týchto návnad rozhodne nestačí!

Nova zahrada - lapace Lapače hmyzu môžete používať nielen pri izbovkách, ale aj v skleníku. Zdroj: Profimedia

Nezabrali ani tieto opatrenia a stále vám mušky po byte poletujú? Tak vyskúšajte lacné babské rady, ktoré by s nimi mali nadobro zalomcovať. Všetky fungujú na rovnakom princípe - pach by mal mušky odlákať.
1. Na vrch substrátu rozložte nasekanú petržlenovú vňať.
2. Strúčik cesnaku prerežte na polovicu a zapichnite ho do zeminy.
3. Mnohí pestovatelia zas nedajú dopustiť na trik so sírovými zápalkami. Do kvetináča v závislosti od jeho veľkosti zapichnite 1-3 zápalky.

Nova zahrada - zapalky Zdroj: Profimedia