Ťahá vás pekné počasie do záhrady? Týmto činnostiam sa môžete venovať už vo februári!

Pri prácach v záhrade platí, že sa neoplatí zbytočne sa ponáhľať. Obzvlášť ak ide o záhradkarčenie po zime. Príroda si totiž zaslúži svoj zimný spánok, z ktorého by sme ju nemali nasilu prebúdzať. Ak sa však už teploty šplhajú vyššie a vás to ťahá von, nezúfajte. Je pár činností, ktoré môžete vykonávať už teraz!

Počasie vie byť veľmi vrtkavé a nezriedka nás mrazy vedia prekvapiť ešte aj v apríli, najmä v severnejších oblastiach Slovenska. Preto treba byť veľmi opatrní a s niektorými prácami v záhrade začínať až vtedy, keď je pomerne stabilnejšie počasie a mínusové teploty už nehrozia. To sa o februári povedať nedá. Ak vás ale slniečko a aktuálne oteplenie ťahajú do záhrady, pustite sa do činností, ktoré sa môžu robiť, aj keď je ešte relatívne chladno.

Nova zahrada - bielenie stromov Zdroj: Profimedia

​Čoraz častejšie výkyvy počasia prírode veľmi škodia. Stromy pred nimi môžete aspoň čiastočne ochrániť tak, že ich očistíte a ošetríte vápenným mliekom. Nemajte z toho obavy, ak ste to ešte nikdy nerobili. Je to jednoduché. Z kmeňov a hrubších konárov ovocných drevín opatrne odstráňte pomocou jemnej drôtenej kefy machy, lišajníky a starú kôru. Následne ich ošetrite vápenným mliekom alebo špeciálnym vápenným náterom, ktoré na kmeňoch a konároch vytvoria obal odolávajúci zmenám počasia. Biela farba totiž odráža slnečné lúče a tak do istej miery zabraňuje popraskaniu kôry. Náter taktiež chráni strom pred škodcami.

Nova zahrada - konare Zdroj: Profimedia

​Ak je počasie priaznivé a teploty sú nad 5 stupňov, môžete robiť zimný rez ovocných drevín. Odstráňte vetvy, ktoré rastú do koruny, tiež tie, ktoré sa vzájomne križujú a zbavte sa samozrejme aj poškodených a chorých konárov. Týmto preriedením si zaistíte nielen pekný tvar, ale aj vzdušnejšiu a zdravšiu korunu, ktorá v konečnom dôsledku prináša kvalitnejšiu a bohatšiu úrodu. Ak ste na jeseň neobrali celú úrodu, nezabudnite pred jarou odstrániť mumifikované plody.

​Mnohým majiteľom záhrad je takto na konci zimy smutno, keď sa pozerajú na svoj spustnutý trávnik. Aj vy by ste sa najradšej pustili do jeho revitalizácie? Pozor, s akýmikoľvek zásahmi do trávnika ešte určite počkajte. Dokonca, ak to nie je nevyhnutné, príliš po ňom nekráčajte. Každý krok totiž môže ohroziť steblá a vo výsledku vytvoriť holé miesta. V záhrade má skrátka všetko svoj čas a zbytočným náhlením sa môžete urobiť viac škody než úžitku.