Chcete sa tešiť z úrody o čosi skôr? Tieto druhy plodín môžete začať pestovať už teraz!

Drvivú väčšinu plodín v našich záhradách a vo vyvýšených záhonoch vysádzame až počas jari. Avšak existujú druhy, ktoré si už môžeme pomaličky predpestovať. Viete, ktoré to sú?

Rastlinky potrebujú pre úspešné zakorenenie a rast vhodné podmienky, čo znamená, že potrebujú dostatok tepla, vlahy a ideálne aj slnka. To je hlavným dôvodom, pre ktorý úžitkové i okrasné rastliny najčastejšie vysádzame až na jar. Sadiť ešte počas zimných mesiacov je tak trochu nepopulárne a nezriedka aj neobvyklé. V našich zemepisných šírkach, najmä v južnejších regiónoch Slovenska, však dokážu byť pomerne prijateľné poveternostné podmienky aj v skorších mesiacoch a bola by škoda nevyužiť to.

Nova zahrada - predkultivacia Zdroj: Profimedia

Na druhej strane, pri sadení sa netreba uponáhľať a kým reálne hrozia mrazy či sneženie, mimo vykurovaných skleníkov sa vysádzanie neodporúča. Urobiť však môžete to, že si v aktuálnom chladnom počasí začnete pomaličky predpestovávať priesady. Kým budú v exteriéri vhodné podmienky, rastlinky vyklíčia a podrastú. Získate tak náskok a budete môcť sadiť o čosi skôr. Na predkultiváciu sú najvhodnejšie paradajky, papriky, bazalka i majorán. Rovnako si môžete posadiť aj semiačka okrasných rastlín a to petúnie, muškáty, begónie, lobelky, klinčeky či papuľky.

Nova zahrada - predkultivacia Zdroj: Profimedia

​Ak máte vyvýšené záhony v zimnej záhrade či na zasklenom balkóne, môžete si postupne posadiť aj plodiny s krátkym vegetačným obdobím, niektoré druhy byliniek či plodiny, ktoré nepotrebujú až také vysoké teploty. Medzi takéto druhy patria klasická červená reďkovka, kôpor, pažítka, petržlen, hlávkový šalát, špenát, valeriánka alias polníček, čakanka, hrášok či kríčková fazuľa pre zelené struky.