Nova zahrada - zlaty dazd

Chcete si v záhrade vypestovať zlatý dážď? S našimi tipmi to zvládne aj začiatočník!

Zlatovka prostredná, ľudovo nazývaná zlatý dážď, je v predjarnom období jednou z prvých kvitnúcich rastlín. Sýtožlté kvety sú neklamným znakom toho, že zima sa pomaly, ale isto končí a prichádza oteplenie. Niet preto divu, že je veľmi atraktívnym kríkom a mnohí záhradkári si želajú, aby ho v záhrade mohli mať. Pestovanie tohto druhu nie je nič zložité!

Zlatovka prostredná alebo zlatý dážď je stredne vysoký a opadavý ker. V závislosti od lokality kvitne približne od polovice marca ešte skôr, než na konárikoch vyrašia listy. Sú to práve krásne sýtožlté kvety, ktoré záhradkárov lákajú a pre ktoré by ich chceli mať na svojich pozemkoch. Pestovanie zlatého dažďa nie je ničím zložitým a pri troche úsilia si ho dokážu vypestovať aj začiatočníci.

Nova zahrada - zlaty dazd Zdroj: Pixabay

Krík sa najčastejšie množí odrezkami, takže ak poznáte niekoho, kto má Zlatovku v záhrade, môžete ho/ju o ne požiadať. Odoberajú sa v júli alebo v auguste, pričom ideálne sú jednoročné výhonky, ktoré sú dlhé asi 10 až 15 centimetrov. Stačí ich zapichnúť do substrátu, v ktorom by sa mali zakoreniť po asi štyroch týždňoch. Zakorenené odrezky potom na jeseň zasaďte na vybrané stanovište. Ak chcete, aby vám zlatý dážď bohato kvitol, vyberte pre neho slnečné alebo polotienisté miesto. Keď nebude mať dostatok slnečného žiarenia, konáriky nebudú tak husto obsypané kvetmi. Kríku sa bude najlepšie dariť na miestach, kde je priepustná, stredne výživná pôda, ale keďže je pomerne odolný, znesie všetky typy pôd. Zlatý dážď nie je náročný ani na zálievku. Polievať ho treba iba vtedy, keď je čerstvo vysadený.

Nova zahrada - zlaty dazd Zdroj: Profimedia

Dobrou správou tiež je, že tento druh je dostatočne odolný aj voči chorobám a škodcom. Múčnatka či chrastovitosť ho postihuje len veľmi zriedkavo a príliš nechutí ani voškám. Akurát na listoch si môžu pochutnávať rôzne druhy húseníc, no ak ich mechanicky odstránite, nemali by spôsobiť žiadnu galibu. Zlatý dážď rastie celkom rýchlo a dorastá do výšky 1,5 až 4 m. Taktiež veľmi dobre znáša aj masívnejší rez, takže je ideálnym druhom na vytvorenie živého plota. Je však skvelý aj ako solitér.

Nova zahrada - zlaty dazd Skrášlite si Zlatým dažďom aj svoju domácnosť. Z kríka jednoducho odstrihnite zopár konárikov, vložte ich do vázy s vodou a o pár dní sa budete tešiť zo záplavy žltých kvetov. Zdroj: Pixabay

Najdôležitejšou vecou je pri tomto kríku správny rez. Zlatovka sa strihá tesne po odkvitnutí, pretože počas leta sa na nových výhonkoch vytvárajú púčiky, ktoré budú kvitnúť budúci rok. Ak by ste ker ostrihali neskoršie, mohlo by sa ľahko stať, že vám v nasledujúcej sezóne nezakvitne. Riešením ale nie je krík nestrihať, pretože pravidelné presvetľovanie koruny a zakracovanie konárov nielenže formujú tvar, ale prispievajú aj k bohatému kvitnutiu.

Nova zahrada - zlaty dazd Zdroj: Pixabay