Používate v záhrade mulčovaciu textíliu? Pozor, môže urobiť viac škody než úžitku!

Nepríjemnej buriny sa v našich záhradách snažíme najčastejšie zbaviť tak, že pri zakladaní záhonov na zem pokladáme mulčovaciu textíliu. Hoci istý čas môžeme mať dojem, že sme si boj s plevelom uľahčili a záhradu budeme mať krajšiu, opak je pravdou. V otázke mulčovacej textílie treba postupovať veľmi opatrne. Viete prečo?

Pred pár rokmi sa terénne úpravy v záhradách, ich realizácia i zakladanie záhonov nezaobišlo bez používania mulčovacej textílie, na ktorú sa navrstvila mulčovacia kôra. Cieľom bolo vyhubiť burinu a udržať vlahu v pôde tak, aby bola záhrada viac-menej bezúdržbová. Avšak, každý kto má záhradu vie, že absolútne bezúdržbová záhrada neexistuje a vždy jej treba venovať aspoň menšiu pozornosť. Diváci Novej záhrady si určite všimli, že mulčovaciu textíliu pri svojich realizáciách dlhodobo nepokladajú ani naši chlapci. Okrem vykynoženia buriny totiž tieto netkané umelé látky ničia aj záhrade prospešný život.

Netkané geotextílie sú vyrábané z recyklovateľného plastu (polypropylénu), ktorý je ropným produktom. Aj keď sa pri ich kúpe často dočítate, že ide o ekologický produkt, už len tento fakt to priamo vylučuje. Nehovoriac o tom, že pôda pod plastom nemôže prirodzene dýchať. Ale aj o tom si povieme.

NOva zahrada - mulcovacia textilia Zdroj: Profimedia

​Mulčovacia textília má slúžiť na to, aby zabraňovala prerastaniu buriny v záhonoch. Skúsení záhradkári však vedia veľmi dobre, že plevel dokáže "preliezť" aj niekoľko desiatok centimetrov a vyraší tam, kde už geotextília nie je. Taktiež prerastá cez jej otvory a často sa naviate semienka zakorenia priamo do nej. Odstraňovanie takejto buriny je tak oveľa pracnejšie než bežné vytrhávanie. Druhou nevýhodou je, že pôda pod textíliou býva často premokrená a zhutnená. Hoci vzduch a vlahu prepúšťa, výmena neprebieha tak, ako by mala. Problémom tiež je, že póry v látke sa časom upchávajú, stáva sa nepriepustnou a zem tak prestáva dýchať úplne. Postupom času sa tak z pôdy vytratí celá pôdna fauna - dážďovky, ktoré rozkladajú organickú hmotu, vytvárajú humus a prekyprujú pôdu, i prospešné pôdne baktérie a hmyz.

Cieľom mulčovania by nemalo byť len kynoženie buriny, ale najmä obohacovanie pôdy o živiny, ktoré získava z rozkladu organických materiálov. Geotextília však tvorí vrstvu medzi pôdou a mulčovacou kôrou či drevnou štiepkou. A tak je jasné, že sa rozkladajúce látky do zeminy nedostanú. V dôsledku uvedených nevýhod sa preto často stáva, že rastliny, ktoré majú svoj koreňový systém prikrytý mulčovacou textíliou, sú náchylnejšie na choroby, chradnú, vyhnívajú a neprosperujú.

Nova zahrada - trvalky Zdroj: TV JOJ

Mulčovaciu textíliu sa rozhodne neodporúča používať do trvalkových záhonov. Často to prízvukujú aj naši chlapci z Novej záhrady. Mnohé druhy sa totiž rozrastajú koreňovými výmladkami. Keď je však ich vytýčená plocha pokrytá textíliou, nemajú sa kam rozrastať. V lepšom prípade sa vám "len" nerozrastú. V tom horšom vám po čase uhynú. Jednoročné a dvojročné rastlinky sa rozmnožujú semienkami, ktoré roznáša vietor. Textília bráni aj tomuto rozmnožovaniu.

NOva zahrada - mulcovacia kora Zdroj: Pixabay


Ak nechcete čakať, kým sa jednotlivé rastlinky rozrastú a veľmi chcete pôdu v záhonoch niečím prekryť, použite radšej len nástielku z kôry či štiepky. Prípadne siahnite po prírodných a rozložiteľných alternatívach, akými sú slama, juta či kokosové vlákna.



Pre viac tipov sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!