Vyhnali vám tulipány listy, no po kvetoch ani stopy? Problém bude pravdepodobne v TOMTO!

Tulipány su krásne jarné kvety a vo svojich záhradách ich pestuje mnoho Slovákov. Hoci nepatria k práve najnáročnejším druhom, často sa stáva, že na jar nerozkvitnú. Aj vy ste sa s tým už stretli a nevedeli ste prečo? Máme pre vás najpravdepodobnejší dôvod!

Tulipány sú jarné cibuľoviny, ktoré sú pomerne nenáročné na starostlivosť. Majú radi polopriepustnú pôdu, slnečné stanovisko a dostatočnú vlahu. Napriek tomu, že toho veľa nepotrebujú, často sa stáva, že nezakvitnú. Na jar skrátka vyženú listy, ale po stonkách s púčikom niet ani stopy. Dobrou správou je, že problém najčastejšie spočíva v cibuľkách a dá sa riešiť.

Nova zahrada - tulipany Zdroj: Pixabay

Cibuľky tulipánov sa vysádzajú na jeseň, približne od septembra do októbra. Príjemné denné i nočné teploty počas výsadby zabezpečia, že sa dobre zakorenia a na jar vyženú listy i kvety v plnej kráse. Ak toto obdobie zmeškáte a zasadíte cibuľky neskôr, môže sa stať, že tulipány vám nerozkvitnú. Druhým dôvodom, pre ktorý tulipány nevyženú kvety, ale len listy, je hĺbka, v akej je umiestnená cibuľka. Tulipány sadíme do hĺbky, ktorá zodpovedá približne dva až dva a pol násobku výšky cibule. Ak ich umiestnite príliš plytko alebo príliš hlboko, taktiež sa im nebude dariť. Pri výsadbe tiež myslite na to, že cibuľky by nemali byť pri sebe príliš blízko. Ideálna vzdialenosť je zhruba päť centimetrov.

Nova zahrada - tulipany Zdroj: Profimedia

​Tretí faktor, ktorý ovplyvňuje kvitnutie, taktiež súvisí s cibuľkami. Keďže v pôde nie sú "zabetónované" a zem pracuje, postupom času klesajú hlbšie do pôdy. Práve preto je potrebné cibuľky po odkvitnutí zo zeme vyberať. Ak sa vám to nechce robiť každý rok, urobte to ideálne aspoň každé dva alebo tri roky. Inak sa kvetov pravdepodobne nedočkáte. Po opatrnom vykopaní ich do výsadby skladujte na tienistom a vzdušnom mieste.

Nova zahrada - tulipany Zdroj: Pixabay


Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!