Máte tienistú záhradu a všetko v nej uhynie? Poradíme vám, čomu sa bude dariť!

Majitelia tienistých záhrad majú často hlavu v smútku z toho, že im v nich takmer nič nevydrží. Nedostatok slnečného svetla totiž často neprežije ani bežná tráva, ani klasické letničky, ani mnohé trvalky. Ak bojujete s podobným problémom, nezúfajte! Rozhodne sa pri výsadbe nemusíte obmedzovať len na paprade a aj v tienistej záhrade si môžete vyčarovať kvitnúcu oázu!

Výsadba v tienistých záhradách sa od výsadby v tých slnečných v mnohom líšení. Pri vyberaní jednotlivých druhov totiž musíte myslieť na to, že každá rastlinka má iné nároky na svetlo i na vlhkosť. Ak nedostáva to, čo potrebuje, v lepšom prípade bude živoriť. V tom horšom uhynie. Do tmavšej záhrady si preto vždy vyberajte tieňomilné druhy. Máme pre vás aj jednoduchú pomôcku na úvod, ktorá vám uľahčí výber. Prevažne ide o rastlinky, ktoré majú tmavšie listy. Čím majú listy tmavšiu zelenú farbu, tým viac tieňa znesú.

Nova zahrada - tienista zahrada Aj tienistá záhrada môže byť počas sezóny takto krásne farebná a bujná. Zdroj: TV JOJ

​S podobným problémom sa budú pasovať aj naši chlapci v Novej záhrade. Práve na tomto konkrétnom príklade však ukážu, ktorým druhom sa bude v takýchto priestoroch dobre dariť. A rozhodne to nie sú len nudné paprade. Medzi tieňomilné rastlinky patria, napríklad, prýštec, jazyčník, kocúrnik záhradný, rozchodníky, nezábudka lesná, železník, pakost, heuchera, hosta, astilba, tiarela, bergénia, alchemilka, pľúcnik lekársky, srdcovka nádherná, zimozeleň, zvonček skalničkový či skimia japonská.

Ak hľadáte letničky do tienistej záhrady, siahnite po lobelke, koleuse či po fuksii. Nezabudnite, že spomínané druhy obľubujú vlhkejšiu a chladnejšiu pôdu, preto okolie týchto rastlín určite neobsypávajte kamienkami, ktoré v sebe v lete kumulujú teplo a prehrievajú pôdu. V prípade, že chcete prechody medzi rastlinami niečím prekryť, radšej zvoľte prírodnú dekoračnú drevenú štiepku či ihličie, ktoré zmenšia odpar vody.


Pre viac tipov sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!