Dobrá nielen na sladký sirup, ale aj ako liek: Poznáte všetky liečivé účinky bazy?

Baza čierna je hotový voňavý zázrak z našich záhrad. Nielenže počas júna a júla krásne kvitne a vieme si z nej pripraviť sladký sirup na letné osvieženie, ale má dokonca množstvo liečivých účinkov!

Baza čierna sa v ľudovom liečiteľstve používa už celé stáročia. Tento nenáročný ker je na našom území dosť rozšírený a tak nie je problém zohnať jeho kvety či na konci leta aj jeho plody. Voňavé súkvetia obsahujú glykozid samunigrín, rutín, trieslovinu, živicu, kyseliny a iné zložky, ktoré napomáhajú pri viacerých typoch ťažkostí. Vďaka baze môžete zabojovať s prechladnutím, žalúdočnými problémami, plynatosťou, bolesťami hlavy, žlčníkovými ťažkosťami, močovým ústrojenstvom i dokonca s mastnou pleťou.

Nova zahrada - baza cierna Zdroj: Pixabay

Na začiatok treba povedať, že surovú bazu (kvety a plody) NIKDY nekonzumujeme. Vždy musí byť tepelne upravená, či už vo forme čaju, odvaru, tinktúry alebo sirupu. Čaj si pripravíte jednoducho. Pár kvetov bazy (čerstvých alebo sušených) zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať aspoň desať minút. Na odvar povarte v hrnci asi dve hrsti kvetov v priližne litry vody. Ak si chcete pripraviť intenzívnejšiu tinktúru, uberte vodu a pridajte kvety. Prelejte do uzatvárateľnej nádoby a skladujte na tmavom mieste. Približne raz za tri dni obsah premiešajte a po 30 dňoch to celé preceďte.

Nova zahrada - baza cierna Zdroj: Pixabay

Ak ale preferujete sladký sirup, môžete si ho pripraviť podľa receptu našich chlapcov z Novej záhrady! Na tri litre vody potrebujeme 20 až 25 kvetov, záleží aj podľa ich veľkosti. Kvety umývať nemusíme, pokiaľ nie sú špinavé. Ak ich predsa len umývať budeme, tak ich opatrne opláchneme pod prúdom vody. Musíme ale dávať pozor, aby sme nezmyli aj peľ. Kvety utlačíme na spodok trojlitrového pohára. Pokiaľ máte radi sirup silnejší a aromatickejší, tak môžete použiť viac kvetov (30 a viac). Pridáme kyselku alebo citróny (40 gramov kyselky). Pohár zalejeme vodou, zatvoríme a dáme na slnko kvasiť. Pohár môžeme nechať jeden deň odstáť. Na druhý deň zlejeme tekutinu cez sitko do hrnca, aby zostala čistá bez kvetov. Do hrnca pridáme cukor (na tri litre použijeme tri kilogramy cukru) a dáme ho variť. Varíme dovtedy, pokiaľ sa nám cukor neroztopí a neuvidíme, že má tekutina sirupovú konzistenciu.

Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!