Pestujete si doma muškáty, no nekvitnú vám? Nezabudnite robiť tento dôležitý krok!

Muškáty boli kedysi veľmi obľúbenou rastlinkou a nechýbali na takmer každom balkóne, terase či parapete domov. V súčasnosti ich už mnohí ľudia považujú za retro druh, no pravdou je, že na muškáty by sme nemali zbytočne zanevrieť. Sú totiž pomerne nenáročné a vytrvalo kvitnúce. Aby ste sa z krásy ich kvetov mohli tešiť, treba ale vedieť, ako sa o ne starať.

Muškáty patrili k obľúbeným druhom okrasných rastlín najmä z toho dôvodu, že neúnavne kvitnú od jari až prakticky do prvých mrazov. Sú veľmi dobre dostupné a nie príliš náročné. Rokmi ich však z balkónov, terás i zo záhrad vytlačili iné, "modernejšie" druhy. "Staré dobré" muškáty sú ale v skutočnosti výbornou voľbou, pretože pri minimálnej starostlivosti sa vám odvďačia záplavou kvetín.

Nova zahrada - muskaty Zdroj: Profimedia

​Tak ako pri všetkých druhoch, aj pri muškátoch sú najdôležitejšie správne stanovište, vhodný substrát a dostatočné, no nie prílišné zavlažovanie. Muškáty majú radi priepustný a výživný substrát, ktorý by mal mať hrubšiu štruktúru a mal by obsahovať piesok. V záhradkárstvach sa dajú bežne kúpiť špeciálne substráty pre muškáty, takže sa nemusíte obávať, či ste zvolili správnu zeminu. Obľubujú slnečné a teplé miesta, preto je pre ne ideálne, ak ich umiestnite na južnú či juhozápadnú stranu. Ak ich budete pestovať v polotieni či v tieni, budú kvitnúť len veľmi mierne, prípadne vôbec. Od stanoviska taktiež záleží, ako často ich treba polievať. Čím je teplejšie a viac slnka majú, tým viac vody potrebujú. Ak si nie ste istí, či už máte polievať, jednoducho skontrolujte vlhkosť zeminy v kvetináči alebo v hrantíku. Nezabudnite tiež pravidelne odstraňovať odkvitnuté kvety a suché listy. V prípade, že chcete, aby boli vaše muškáty hustejšie a rozrastali sa viac do šírky, než do výšky, pravidelne zaštipujte výhony.

Nova zahrada - muskaty Zdroj: Profimedia

Muškáty si môžete tiež jednoducho rozmnožiť. Stačí, keď odrežete vrcholové časti kedykoľvek počas sezóny a posadíte ich do zeminy určenej na množenie. Korienky by sa mali vytvoriť približne za mesiac. Myslite tiež na to, že posadené muškáty vykladáme do exteriéru až vtedy, keď už nehrozia nočné mrazy. Keď ich na konci sezóny zazimujete, budete sa z nich tešiť aj budúci rok. Počas zazimovania ich z času na čas mierne polejte a odstraňujte vyschnuté listy. Na jar ich potom ostrihajte pokojne aj na polovicu.

Nova zahrada - muskaty Muškáty môžete v hrantíkoch či vyvýšených záhonoch kombinovať s aksamietnicami, s fuksiami či s petúniami. Zdroj: Profimedia



Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!