Chcete mať bohatú úrodu petržlenu? Vyskúšajte tento zlepšovák od skúsených záhradkárov!

Petržlen je neodmysliteľnou súčasťou našej kuchyne, a preto niet divu, že ho vo svojich záhradách mnohí z nás pestujú. Problémom však často býva, že semienka nie a nie vyklíčiť, čo potom ovpylvňuje aj úrodu. Ak máte podobnú skúsenosť, vyskúšajte recept skúsených záhradkárov!

Každý, kto sa už niekedy snažil niečo vypestovať zo semiačok, vie, že nikdy nevyklíčia všetky, ktoré sme zasadili. Akýmsi "špecialistom" je však v tejto oblasti petržlen. Aj keď ho vysadíte pri ideálnych teplotných a vlhkostných podmienkach, zo zeminy nevzíde zďaleka toľko rastliniek, koľko semiačok ste posadili. Je to spôsobené látkami, ktoré sa v semienkach nachádzajú a sú to furokumaríny. Tieto látky totiž bránia klíčeniu. Postupne sa odbúravajú, no trvá to nejaký čas.

Nova zahrada - petrzlen Zdroj: Profimedia

​Ak sa ale zo semiačka spotrebuje všetka energia skôr, než môže čerpať živiny z pôdy koreňovým systémom a zo slnka a vzduchu fotosyntézou, z rastlinky nič nebude. Skúsení záhradkári však majú zlepšovák, ktorý naozaj funguje. Recept na zvýšenie klíčivosti nám prezradil pán Anton počas návštevy u pani Vlasty. "Ten recept nie je z mojej hlavy. Poradila mi to jedna pani a naozaj to funguje. Petržlenové semienka nasypem do pančuchy, dám ju do vlhkej zeminy. Podľa teploty pôdy, 7 až 10 dní sa to tam nechá naklíčiť. za tú dobu naklíči tak akurát. Potom sa to vyseje. Výsledok je taký, že to perfektne vzišlo," vysvetlil. Zároveň podotkol, že petržlen potrebuje trvalo vlhkú zem.

Nova zahrada - petrzlen Zdroj: Profimedia

​Túto "pančuchovú metódu" môžeme používať počas celej sezóny, pretože petržlen môžeme pokojne vysádzať aj na jeseň. Ak nie sú cez zimu tuhé mrazy, čo na našom území už obvykle nebývajú, petržlen nezamrzne. Na jar zo zeme pomerne rýchlo vzíde vňať a na prvú úrodu sa v závislosti od počasia môžete tešiť už v máji.


Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:50 na JOJke!