Túžite po záhradnom jazierku? Pri zakladaní VŽDY myslite na tieto veci, aby bolo krásne!

Jazierko je v každej záhrade dominantou a tak niet divu, že ho chcú mať doma viacerí záhradkári. Urobiť krásne jazierko však nie je len o jeho vymodelovaní. Aby bolo krásne, čisté a funkčné, treba vedieť ako na to. Chlapci z Novej záhrady spolu s odborníkom vysvetlili, na čo treba dbať!

Jazierko má v záhrade okrem okrasnej funkcie aj tú úžitkovú. Je prirodzeným rezervoárom vody, ktorá zlepšuje mikroklímu, čo oceníme najmä v horúčavách. Navyše, v období sucha môžeme vodu z neho používať, napríklad, na polievanie. Aby tieto funkcie jazierko spĺňalo, treba pri jeho stavbe dodržiavať určité zásady. Najdôležitejšie je, aby bolo jazierko vodorovné, "zarezané" do terénu a nevylievalo sa nám.

Nova zahrada - zahradne jazierko Zdroj: TV JOJ

​Druhou dôležitou vecou, a azda najkľúčovejšou, je jeho hĺbka. Jazierko, v ktorom bude zdravé prostredie, musí mať aspoň dve-tri rôzne hĺbky. Jednotlivé vodné rastliny majú totiž rozličné nároky na hĺbku vody a ak chceme, aby sa im v jazierku darilo, dno nemôže byť všade rovnako hlboko. Hĺbka jazera a pomer hĺbok však ovplyvňujú aj niečo iné ako "len" to, či bude flóra prospievať. Podľa Jána Turisa z technického poradenstva pre jazierkové technológie to priamo súvisí aj s čistotou vody. Ideálne je, keď sú hĺbky rozdelené tak, že maximálne jednu tretinu tvoria plytčiny. V tých by sa hĺbka mala pohybovať do 30 centimetrov, aby bolo možné vykonávať údržbu. Okrem toho, vodné prostredie potrebuje stabilitu a plytčiny majú veľké teplotné výkyvy. Dve tretiny jazierka by mala tvoriť väčšia hĺbka. Pri veľkých jazerách je hranica dva metre a čokoľvek je nad dva metre, je len dobré.

Nova zahrada - zahradne jazierko Zdroj: Pixabay

​Podľa hĺbky a celkového objemu jazera sa nastavuje aj výkon používanej techniky. Čím má jazero viac plytčín a objem bude menší, tým vyšší výkon musí mať filtrácia. Taktiež, ak máte vo vode ryby, ktoré narúšajú rovnováhu prostredia a vylučujú splodiny trávenia, treba ešte vyšší výkon. Pri zakladaní jazierka rozhodne nezabúdajte ani na čerpadlo a na techniku, ktorá zbiera povrchové nečistoty.

Nova zahrada - zahradne jazierko Zdroj: TV JOJ

​Odborník však prízvukuje, že jazierko je živý organizmus. Preto nehádžte flintu do žita, ak napriek poctivej starostlivosti nebude vždy dokonalé ako z fotografie v časopise. "V prvom rade si treba uvedomiť, že nebudujete chemický bazén, budujete živý organizmus. To znamená, že pokiaľ má človek predstavu, že jazierko bude nonstop vyzerať ako z časopisu, tak na to môže úplne zabudnúť. Jazierko má takisto svoje fázy. Má fázu, keď sa zazelená, spracuje všetky živiny, ktoré sa v ňom nachádzajú. Následne prechádza do hnedej farby, to znamená, že to čo sa vytvorilo v rámci zelenej hmoty, začnú konzumovať drobné živočíchy a následne sa to všetko vyčíri. Ostane to prakticky priezračné, pokiaľ je všetko ideálne," dodal Ján Turis.

 



Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!