Plánujete v záhrade výstavbu chodníka? Namiesto betónu a zámkovej dlažby použite TOTO!

Neodmysliteľnou súčasťou každej záhrady sú aj chodníky, vďaka ktorým sa môžeme pohodlne presúvať z bodu A do bodu B bez toho, aby sme šliapali po trávniku a bez ohľadu na počasie. Pri výstavbe sú najčastejšou voľbou zámková dlažba, dlažobné kocky, betón či štrk, no počuli ste už o mlátovom chodníku? Budete ho milovať!

Takzvaný mlátový chodník je niečo, o čom pravdepodobne väčšina ľudí ešte nepočula, no ani zďaleka to nie je žiadny novodobý výmysel. O tomto type pôchodznej plochy prezradil viac Garden Vedúcko z Novej Záhrady. „Nie je to nič, čo by sme objavili my, alebo niekto v súčasnosti. Je to čosi, čo tu bolo už dávno, stovky rokov. Je to totiž ten povrch, ktorý bežne máme možnosť zažiť vo veľkých záhradách, historických parkoch, napríklad Versailles, Český Krumlov či Prezidentský palác. Všade je taký kameninový povrch, ktorý je pevný aj napriek tomu, že ho nikto nebetónoval,“ vysvetlil Martin Čurda.

Nova zahrada - mlatovy chodnik Zdroj: TV JOJ

Obrovskou výhodou takéhoto typu chodníka je to, že je vyrobený z prírodného materiálu. Vašej záhrade nebude nijak škodiť, pretože na rozdiel od betónu nemení pH okolitej pôdy. Navyše, je veľmi odolný, priepustný a pôda pod ním dýcha.Vrchná vrstva je kameninový prach vápenatej povahy. Má frakciu 0-4 mm. Čiže od jemného prachu/púdru až po ostrohranné čiastočky do veľkosti 4 milimetrov. Princíp je taký, že sa to rozprestiera ako sypký materiál, ale keď sa to utlačí, pôsobením prirodzenej vzdušnej vlhkosti sa to napije, nasaje vodou a ten prach pomedzi tie drobné čiastočky pôsobí ako spojivo. Zlepí sa, stuhne. Používaním a utláčaním to stuhne ešte viac,“ doplnil Martin. Mlátový chodník sa tvaruje za sucha, takže si tvar a šírku môžete pohodlne prispôsobiť svojej záhrade a vkusu.

Nova zahrada - mlatovy chodnik Zdroj: TV JOJ

Úskalím môžu byť prívalové dažde a obavy, či sa na takomto chodníku nebudú vytvárať mláky a následne blato. Čurda však prízvukuje, že ak sa makadamové podložie, ktoré slúži aj ako drenážna vrstva, urobí správne – teda dostatočne hlboké, nie je dôvod, aby na ňom voda stála. Na podložie odporúča použiť makadam vo veľkosti 4-8 milimetrov. Ak vás mlátový chodník zaujal, no v záhrade máte tuhú nepriepustnú ílovitú pôdu, nemusíte zúfať. Riešenie existuje. „Ak je v záhrade tuhá a nepriepustná pôda, o to hlbšie treba urobiť to drenážne lôžko. Čím je tuhšia pôda, tým hlbšie lôžko treba spraviť. Dôležité je aj to, na aký účel chodník používame. Či na občasné prejdenie, na pravidelné ušliapavanie alebo ako stojisko na auto. Aj od toho sa odvíja hĺbka spodnej vrstvy,“ poznamenal Garden Vedúcko.

Nova zahrada - mlatovy chodnik Zdroj: TV JOJ

Keďže mlátový chodník je dostatočne hlboký a tuhý, nechytá sa doňho burina, pretože nemá kde rásť a do čoho sa uchytiť. To je určite výhoda, ktorú ocenia mnohí záhradkári. Takzvané mláto, čiže vápenatý prach vo frakcii 0-4 mm, zoženiete v obchodoch s kamenivom. Dokonca už na trhu existujú rôzne farebné varianty – od smotanovej, cez jemnú béžovú až po antracitovú. A posledná rada na záver. Materiál na výstavbu tohto chodníka musí byť vápenatého pôvodu – nezamieňajte si ho s kremičitým pieskom. Ten totiž nereaguje so vzdušnou vlhkosťou a tak by ste nedosiahli potrebnú pevnosť plochy.

Pre viac tipov sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:50 na JOJke!