Chcete bohatšiu úrodu ovocia a zeleniny? Vyskúšajte tento tip od skúsených záhradkárov!

Ak vo svojej záhrade pestujete zeleniny či máte ovocné stromy a kríky, určite aj vy snívate o bohatej úrode chutných a šťavnatých plodov. Ak nie ste fanúšikmi hnojiva, prípadne s ním nemáte najlepšie skúsenosti, vyskúšajte super tip z Novej záhrady!

Každá rastlina, bez ohľadu na druh, potrebuje na bujný rast poriadne množstvo živín. Tie im najčastejšie dodávame prostredníctvom hnojív, ktoré sú v obchodoch ľahko dostupné. Ako to už ale býva, všetko má svoje pre a proti. Naozaj kvalitné hnojivá bývajú celkom drahé a navyše sú plné chémie. S ich používaním taktiež treba byť opatrný, pretože pri nevhodnom dávkovaní môžeme urobiť viac škody než úžitku. Skvelým riešením je použitie mykorhíznych húb, ktoré sa veľmi jednoducho postarajú o koreňový systém rastlín a ovocných stromov tak, že výsledkom budú kvalitnejšie plody aj ich väčšie množstvo.

Nova zahrada - mykorhizne huby Zdroj: TV JOJ

​Vďaka ošetreniu mykorhíznymi hubami sa koreňový systém dokáže zväčšiť až 700- násobne a to znamená, že odčerpá vodu i živiny z oveľa väčšej hĺbky. „Mykorhízne huby sú huby, ktoré žijú pod zemou. Pre tých, ktorí by náhodou ešte nevedeli, čo to je, je to živý organizmus, ktorý žije na koreni stromu. Všetky benefity sa odvíjajú od toho, že koreňový systém rastliny dokáže čerpať živiny aj vodu z oveľa väčšieho objemu pôdu ako bez mykorhízy. Môžeme si totiž predstaviť, že ich telom sú ako keby nekonečné vlasy, ktoré sa rozprestierajú do okolia stromu a zachytia všetko, čo v tej pôde je. Jednak zachytia a jednak aj metabolizujú látky do podoby, ktorá je pre rastlinu prijateľnejšia,“ vysvetlila v Novej záhrade Alena Klíčová. Po takomto ošetrení koreňového systému už nemusíte pridávať takmer žiadne hnojivo. Výhodou tiež je, že mykorhízne huby pridáte raz a rastlinka s nimi žije po celý svoj život.

Nova zahrada - mykorhizne huby Zdroj: TV JOJ

​Myhorkízne huby sa väčšinou pridávajú pri vysádzaní, ale ak ste tak neurobili, dajú sa pridať aj po výsadbe. Dôležité je, že huby musia prísť do kontaktu s koreňom. Ako na to? Okolo stromu, kríku či rastlinky urobte diery pomocou roxorovej tyče či násady od náradia tak, aby ste sa dostali k vlásočnicovým koreňom. Pozor, diery nerobíme priamo pri kmeni, ale ďalej, pretože huby žijú na periférnych koreňoch. Na menší strom sa používa dovedna asi 90-100 gramov húb. Ideálne je, ak nepridáte celé množstvo do jednej dierky, ale rozdelíte si ho do niekoľkých. Napríklad, do troch dierok po 30 gramov, čo sa rovná asi dvom polievkovým lyžiciam. „Pri kontakte s pôdnou vlahou sa aktivizujú, doslova sa prebudia a začnú sa rozrastať. A preto musia byť čo najbližšie k tým vlásočnicovým korienkom, lebo oni sa hneď napájajú na tie korienky a začnú s rastlinou komunikovať, fungovať a žiť,“ vysvetlil Garden Vedúcko Martin Čurda.

Nova zahrada - mykorhizne huby Zdroj: TV JOJ

​Po nasypaní mykorhíznych húb nezalievajte vodou, pretože by sa mohli vyplaviť. Dieru najprv zasypte a potom ju v prípade suchej pôdy môžete poliať. Ak má pôda dostatočnú vlhkosť, nie je to potrebné. Veľkým benefitom mykorhízneho ošetrenia je niečo, čo nedokáže urobiť žiadne hnojivo. Vedia navýšiť podiel aktívnych nutričných látok v ovocí a zelenine. Máte tam viac vitamínov, antioxidantov, cukornatosti a iných účinných látok,“ doplnila Klíčová.

Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!