Máte v záhrade buxus, no stále sa mu nedarí? Nahraďte ho TÝMTO kríkom, rastie ako divý!

Väčšina záhradkárov, ktorí majú v záhrade Buxus, čiže Krušpán, určite veľmi dobre vie, že tento krík je síce krásny, no často ho napádajú škodcovia. Treba ho preto často postrekovať a prerezávať. Ak už toho máte plné zuby prípadne nechcete svoju záhradu zahlcovať chémiou, máme pre vás tip!

Buxus alebo Krušpán je v slovenských záhradách veľmi obľúbený a často používaný. Je vždyzelený a výborne znáša rez, takže sa dá formovať do akýchkoľvek tvarov a vytvára tak krásne živé ploty. Väčšina záhradkárov však vie, že je aj veľmi háklivý, pretože ho často napádajú škodcovia, ktorí ho dokážu totálne zničiť. Jediný spôsob, ako sa škodcov zbaviť, je použitie chémie. No ak nie ste fanúšikom takýchto riešení, Martin Čurda v Novej záhrade vysvetlil, čo môžete urobiť. „Krušpán má už dlhé roky globálny problém. Výrazne ho decimuje Vijačka krušpánová – škodca, ktorý tu nemá predátora. A ak nechcete svoju záhradu zahlcovať chémiou, je tu ďalšia možnosť a to jednoducho krušpán nahradiť vo svojej záhrade. Siahnuť môžete po náhradách v podobe druhov alebo odrôd z rodu Euonymus čiže Bršlen,“ poradil Garden Vedúcko.

Nova zahrada - buxus/kruspan Zdroj: TV JOJ

Nova zahrada - vijacka kruspanova Zdroj: TV JOJ

​Skvelý je, napríklad, Bršlen japonský, ktorý rastie kompaktne takmer ako buxus a má aj podobný vzhľad lístočkov. Taktiež znáša rez veľmi dobre, pomerne rýchlo sa dokáže zapojiť a vytvoriť tak živý plot. Navyše, jeho panašované listy nádherne obohacujú záhradu.Tiež trpí nejakými chorobami a škodcami, ale nie tak fatálne ako Vijačka krušpánová voči buxusu. Je to naozaj príjemnou alternatívou. To, že sa na seba podobajú, vďaka tvaru toho listu aj kompaktnosti vzrastu toho kra. Dokonca je pekne panašovaný dožlta, čiže je to naozaj peknou a farebnou alternatívou voči buxusu,“ vysvetlil František Laššák.

Nova zahrada - brslen japonsky Zdroj: TV JOJ

​Všetci záhradkári a diváci Novej záhrady veľmi dobre vedia, že absolútne bezúdržbová záhrada je mýtus a aspoň minimálnu starostlivosť si vyžaduje naozaj každá. Pravdou však je, že sa nemusíte nutne stať otrokom svojej záhrady a ak je možnosť uľahčiť si prácu a život v nej, prečo to neurobiť. Ide hlavne o to, aby tá záhrada nebola len pekná, ale aby bola aj trvalo udržateľná. Aby sa domáci s ňou netrápili, aby mali z tej záhrady príjemný pocit. Aby tam bol pokoj a relax a nie neustály boj so škodcami, s chorobami a s tým, že záhrade sa nedarí alebo tým rastlinkám sa nedarí,“ doplnil Martin. Ak by predsa len bol na vás Bršlen japonský príliš farebný a preferovali by ste niečo klasické zelenšie, siahnite po odrodách Euonymusu, ktoré majú v názve „zelený“, čiže „green“ – napríklad Greenspire.

Nova zahrada - brslen japonsky Zdroj: TV JOJ

Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!