Facka pre krásnu akvabelu: Slovensko nemôže reprezentovať, z dôvodu sa chytíte za hlavu!

V nových častiach šou S pravdou von opäť nie je núdza o zaujímavých hrdinov, netradičné povolania, bizarných rekordmanov či o mnohých úspešných Slovákov. Jednou z nich je aj mladučká, len sedemnásťročná Viktória Reichová, ktorá je odmalička akvabelou.

Sympatická dievčina je ľudovo povedané akvabela a tomuto krásnemu športu sa venuje od svojich štyroch rokov. Spôsob, ako sa k tomu dostala, bol vlastne veľmi prozaický. „Mám staršiu sestru, ktorá mala problémy s chrbticou. Lekár jej povedal, že jej pomôže iba plávanie. To jej však pripadalo nudné, a tak sa dala na synchronizované plávanie. A ja som sa prišla pozrieť na tréning, mala som štyri roky a hneď som chcela robiť to isté,“ vysvetlila Viktória. Počas trinásťročnej kariéry získala viacero titulov majsterky Slovenska. Všetko sa ale začalo meniť pred približne tromi rokmi. Miesto toho, aby bola vo svojich aktivitách podporená, bola viac-menej bezdôvodne vyradená z tímovej zostavy našej reprezentácie. Táto kauza doslova otriasla plaveckým športom na Slovensku. Problémy nastali, keď mala Viktória pätnásť rokov. Začalo sa voči nej viesť disciplinárne konanie s odôvodnením, že trénuje viac, ako by mala. Taktiež spochybnili aj jej zdravotný stav bez ohľadu na to, že lekárska správa od športového lekára hovorila niečo úplne iné. Krátko na to dostala zákaz trénovať a vyvrcholilo to tým, že disciplinárna komisia rozhodla, že mladá plavkyňa bude potrestaná. Výsledkom je, že jej odobrali štatút reprezentantky. Voči tomuto rozhodnutiu sa ale prísne vyhradil Slovenský olympijský výbor. Podľa samotného prezidenta Antona Siekela je táto situácia neprijateľná a prístup Slovenskej plaveckej federácie ho veľmi mrzí.

​Hoci na Slovensku sa jej akosi cesta k ďalším úspechom zahatala, dievčina sa nevzdala a plávanie nezavesila na klinec. Práve naopak. „Akvabelčí“ v zahraničí. Doposiaľ už reprezentovala Rakúsko, Maďarsko a Mexiko. Do budúcnosti má ešte viacero cieľov, no má úplne jasno v tom, čo je jej najväčším cieľom.  Myslím si, že pre každého športovca je splneným snom olympiáda, ktorá je, dúfam, aj možná pre mňa a pre moju partnerku. Tak uvidíme, či sa nám to aj podarí,“ povedala.

Sledujte šou S pravdou von každý štvrtok o 20:35 na JOJke!

Lenka Filipová

Lenka Filipová

Viac článkov od autora