Scenárista Popolušky na ľade, Jindřich Šimek: Pred rokmi netušil, aký z toho bude fenomén!

Muzikál Popoluška na ľade, s hviezdnym obsadením, ktorý videli už státisíce divákov, prichádza do Bratislavy a Košíc. Muzikál na ľade je svetovou raritou, spája hercov, spevákov, krasokorčuliarov a tanečníkov. Scenárista a producent, Jindřich Šimek prezradil, prečo je tento muzikál zážitkom nielen pre deti, ale aj dospelých!

V Popoluške na ľade sa môžete tešiť na hudbu vynikajúceho hudobného skladateľa Petra Maláska a skvelé texty Václava Koptu. Na choreografii muzikálu sa podieľala choreografka Jana Hübler, trénerka rakúskej reprezentácie a Radka Kovaříková, trojnásobná majsterka sveta, ktorá vytvorila medzinárodný tím krasokorčuliarov. Pôsobivú javiskovú scénu navrhol Petr Hloušek a 300 prekrásnych dobových kostýmov Roman Šolc. V predstavení sa odohrávajú kúzla, napríklad prezliekanie Popolušky do plesových šiat priamo uprostred ľadovej plochy. Ide teda o vysoko zážitkový muzikál, ktorý divákom ostane ešte dlho v pamäti.

Tento rok navyše Popoluška na ľade slávi krásne výročie. „Je to neuveriteľné, ale tento rok slávime 25 rokov od premiéry prvého muzikálu na ľade. Ako prvého som napísal Mrázika, druhý bol Rómeo a Júlia a tretí, z tých veľkých muzikálov, je práve Popoluška,“ prezradil scenárista Jindřich Šimek. V jeho prvom muzikáli Mrázik na ľade, spievala ešte zosnulá speváčka Iveta Bartošová. Ako sám v rozhovore povedal, stal sa z toho fenomén a na začiatku nikto ani len netušil, ako obľúbený sa tento druh muzikálu stane. „Vypredávali sme tri roky všetky štadióny v Čechách aj na Slovensku,“ pokračoval Šimek. Je to naozaj veľký úspech a tvorcovia sa tešia z toho, že sa Popoluška na ľade stala tak obľúbenou. Pred tým, než toto celé vzniklo, ale bolo naozaj veľa práce. Predsa len, vymyslieť a zrealizovať tak veľkú scénu a predstavenie, so všetkým, čo k tomu patrí, bolo naozaj náročné. „Odhadujem, že to vznikalo rok. Dal som sa dokopy s Petrom Maláskom a Václavom Koptom a povedal som, čo by sme chceli robiť. Ja som začal písať scenár a začali sme sa stretávať, baviť sa o tom, ako by mala tá pesnička vyzerať, aký by mala mať text, v akom duchu by mala byť. To nadšenie rástlo, potom sa začali šiť kostýmy, stavať obrovská scéna. Keď už to bolo pripravené, tak nasledovalo šesť až osem týždňov nácviku na ľade. Najprv s krasokorčuliarmi, potom do toho prídu herci, svetlá a potom príde ten deň D, keď to príde pred diváka a čakáme, čo bude,” opísal celý proces v skratke scenárista.

Vďaka náročným krasokorčuliarskym výkonom, akrobatickým číslam, nádhernej scéne, magickým trikom, svetelným efektom i dych vyrážajúcej hudbe je muzikál Popoluška nezabudnuteľný zážitok pre deti aj dospelých. Jindřich Šimek sám podotkol, že má deti veľmi rád, no toto predstavenie nie je len pre nich. Pri písaní Popolušky dbal na to, aby to bol zážitok aj pre rodiča, ktorí príde ako sprievod, alebo pre tých dospelých, ktorí milujú príbeh Popolušky. Celé sa to snažil napísať tak, aby si všetci spievali piesne z muzikálu ešte cestou domov.

V úlohách Popolušky, princa a ďalších postáv sa už vystriedala celá plejáda hviezd, hereckých aj krasokorčuliarskych. Tvorcovia projektu spolupracujú s najlepšími krasokorčuliarmi sveta, v muzikáli tak máte jedinečnú možnosť vidieť korčuľovať športovcov napríklad z Kanady, Francúzska, Rakúska, Nemecka, Slovenska, Poľska a ďalších krajín. Ako vysvetľuje Radka Kovaříková, tvorcom záleží na tom, aby úroveň krasokorčuľovania v Popoluške bola čo najvyššia, preto športovcov starostlivo vyberajú v Európe i v zámorí. Všetci majú aj hereckú prípravu. K tohtoročnému 25. výročiu muzikálu na ľade sa kúzelné predstavenie dočkalo nových sólistov, Princ a Popoluška sú z Kanady. Popolušku tancuje Lubov Ilyushechkina, ktorá sa teší do Európy. Hlasy hlavným postavám prepožičiavajú vynikajúci českí speváci Lucie Bílá a Ondřej Ruml. V predstavení vystupujú aj u nás populárni herci a speváci Pepa Vojtek, Martin Dejdar, Dalibor Gondík, Dana Morávková, Hana Buštíková, Hanka Křížková, Tomáš Savka, Vlastimil Harapes a ďalší.

Muzikál Popoluška na ľade si môžete na Slovensku pozrieť 27. decembra v Košiciach a 30. Decembra v Bratislave.

Ak ešte nemáte darček pre blízkych, možno ich poteší práve kúzelné predstavenie! Lístky zakúpite TU TU