Popoluška na ľade s choreografiou od svetovej šampiónky: Radka Kovaříková o zákulisí muzikálu!

Muzikál Popoluška na ľade, s hviezdnym obsadením, ktorý videli už státisíce divákov, prichádza do Bratislavy a Košíc. Muzikál na ľade je svetovou raritou, spája hercov, spevákov, krasokorčuliarov a tanečníkov. Nám sa podarilo porozprávať s bývalou profesionálnou krasokorčuliarkou, svetovou šampiónkou, Radkou Kovaříkovou, ktorá je súčasťou tohto skvelého projektu. Čo nám o muzikáli prezradila?

Muzikál Popoluška na ľade prináša veľkolepý zážitok. Môžete sa tešiť na hudbu vynikajúceho hudobného skladateľa Petra Maláska a skvelé texty Václava Koptu. Na choreografii muzikálu sa podieľala choreografka Jana Hübler, trénerka rakúskej reprezentácie a Radka Kovaříková, trojnásobná majsterka sveta, ktorá vytvorila medzinárodný tím krasokorčuliarov. No a práve Radka nám v rozhovore prezradila, čo predchádzalo samotnému vzniku tohto skvelého projektu. „Najdôležitejšie je vybrať správnu tému, ktorá sa bude páčiť a celú tú šou vymyslieť. Je to otázka niekoľkých rokov, niekoľkých príbehov a veľkej práce, ktorá v tom umení sa raz, dúfajme, zúročí. Je to veľký okamih, keď sa tá šou dostane pred divákov pre všetkých od producentov až po umelcov,“ vysvetlila nám v rozhovore.

Radka Kovaříková je bývalá profesionálna športovkyňa, ktorá sa krasokorčuľovaniu venovala od útleho detstva. V tomto muzikáli na ľade tak mohla zúročiť všetky svoje profesionálne skúsenosti. „Ja som začala so športom v piatich rokoch a našťastie som sa vyhla zraneniam, takže tá moja kariéra bola veľmi plodná a nemala som žiadne prestávky a pokračovala som až k získaniu titulu Majsterky sveta v závodných dvojiciach,“ prezradila bývalá športovkyňa. Radka pôsobila po celom svete, no najmä v USA a dokonca sa so svojim krasokorčuliarskym partnerom dostali aj na olympiádu, kde obsadili štvrté miesto. „Bola to veľká škola. Tá disciplína, ktorú vám dá šport, sa nedá nahradiť,“ dodala.

V úlohách Popolušky, princa a ďalších postáv sa už vystriedala celá plejáda hviezd, hereckých aj krasokorčuliarskych. Tvorcovia projektu spolupracujú s najlepšími krasokorčuliarmi sveta, v muzikáli tak máte jedinečnú možnosť vidieť korčuľovať športovcov napríklad z Kanady, Francúzska, Rakúska, Nemecka, Slovenska, Poľska a ďalších krajín. Ako vysvetľuje Radka Kovaříková, tvorcom záleží na tom, aby úroveň krasokorčuľovania v Popoluške bola čo najvyššia, preto športovcov starostlivo vyberajú v Európe i v zámorí. Všetci majú aj hereckú prípravu. K tohtoročnému 25. výročiu muzikálu na ľade sa kúzelné predstavenie dočkalo nových sólistov, Princ a Popoluška sú z Kanady. Popolušku tancuje Lubov Ilyushechkina, ktorá sa teší do Európy. Hlasy hlavným postavám prepožičiavajú vynikajúci českí speváci Lucie Bílá a Ondřej Ruml. V predstavení vystupujú aj u nás populárni herci a speváci Pepa Vojtek, Martin Dejdar, Dalibor Gondík, Dana Morávková, Hana Buštíková, Hanka Křížková, Tomáš Savka, Vlastimil Harapes a ďalší.

Vďaka náročným krasokorčuliarskym výkonom, akrobatickým číslam, nádhernej scéne, magickým trikom, svetelným efektom i dych vyrážajúcej hudbe je muzikál Popoluška nezabudnuteľný zážitok pre deti aj dospelých. Prečo by ste si nemali túto šou nechať ujsť podľa Radky Kovaříkovej? „Myslím si, že nám v dnešnom svete chýba láska, pohoda a celkovo pohladenie. Sme príliš obklopení negatívnymi vecami a ja z reakcií divákov viem, že si s nami vždy ten príbeh prežijú a že im neponúkame žiadne zlo a negatíva, práve naopak. Na Slovensku máme najkrajší vianočný čas 27. a 30. Decembra, naše predstavenia v Košiciach a v Bratislave a myslím si, že je to ideálny čas ísť na predstavenie spolu s rodinou a užiť si ten pekný zážitok,“ dodala.

Muzikál Popoluška na ľade si môžete na Slovensku pozrieť 27. decembra v Košiciach a 30. Decembra v Bratislave.

Ak ešte nemáte darček pre blízkych, možno ich poteší práve kúzelné predstavenie! Lístky zakúpite TU TU