- 19.09.2025 - 18:45
- Autor redakcia/MPR
PREDJEDLO - Zemiakové pavé, cibuľový džem, zelená majonéza
Vyskúšajte si kulinársku šou u vás doma a uvarte si recepty z Bez servítky priamo vo svojej kuchyni!
Potrebujeme:
Zemiakové pavé:
- 1,5 kg zemiakov (škrobové, napr. Marabel alebo Agria)
- 100–120 g masla alebo 80–100 ml olivového oleja (pre vegán verziu)
- soľ
- čierne mleté korenie
- štipka muškátového oriešku
Cibuľový džem:
- 1 kg červenej cibule
- 4–5 PL olivového oleja alebo masla
- 80 ml balzamikového octu
- 3–4 PL medu
- 2 PL trstinového cukru
- 1 ČL soli
- čerstvo mleté čierne korenie
- 1 vetvička tymianu alebo rozmarínu
Zelená majonéza:
- 2 žĺtky izbovej teploty
- 1 ČL dijonskej horčice
- 200 ml oleja
- 1 PL citrónovej šťavy alebo bieleho vínneho octu
- 1 hrsť petržlenovej vňate
- 1 hrsť listového špenátu
- soľ, čierne korenie
Blanšírované cherry paradajky
- oblanšírované paradajky
- sezamový a slnečnicový olej
- sójová omáčka
- limetková šťava a soľ
- slanina
Bez servítky, Alexandra
Zdroj fotky TV JOJ
Postup:
Zemiakové pavé:
Ošúpané zemiaky nakrájaj na 1–2 mm plátky. Rozpusti maslo, do ktorého vmiešaš soľ, korenie, muškát a prípadne nasekané bylinky. Zemiaky ukladaj do formy po vrstvách, každú vrstvu potri tenkou vrstvou ochuteného tuku. Zakr& alobalom a peč pri 160–170 °C asi 1,5 hodiny, kým zemiaky úplne nezmäknú. Daj vychladnúť do chladničky alebo mrazničky. Nakrájaj na kocky alebo obdĺžniky a opeč na panvici s trochou tuku, alebo dopeč v rúre pri 200 °C, kým povrch nebude zlatistý a chrumkavý.
Cibuľový džem:
Cibuľu nakrájaj na tenké polkolieska. Do hrnca daj maslo, pridaj cibuľu a soľ, miešaj a nechaj ju pomaly restovať 20–30 minút, kým nezmäkne a nezačne karamelizovať. Prisyp cukor a premiešaj, aby sa rozpustil a cibuľa získala karamelový nádych. Prilej balzamikový ocot a nechaj ho zredukovať na polovicu. Primiešaj med a nechaj variť ďalších 10–15 minút, kým džem nezhustne.
Zelená majonéza:
Do nádoby na tyčový mixér daj žĺtky, horčicu, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Začni pomaly prilievať 150 ml oleja za stáleho mixovania, kým zmes nezhustne. Do hotovej majonézy primiešaj zelený olej a premiešaj do rovnomernej farby.
Blanšírované paradajky:
V miske si zmiešame sezamový a slnečnicový olej, sójovú omáčku, limetkovú šťavu a soľ a prelejeme zblanšírované paradajky.
- 19.09.2025 - 18:45
- Autor redakcia/MPR
- Tagy: Recepty , Predjedlá , Bez servítky
Bez servítky
Posledný diel Bez servítky plný emócií a plaču: Čo doženie JULKU a MIŇA až k slzám?!
Panenka v slaninke, hubová mačanka, pečené baby zemiaky a tekvicové pyré
Medové rezy v podobe vianočnej gule
Hubovo-kapustová polievka „C vitamínový Kračún“