PREDJEDLO - Zemiakové pavé, cibuľový džem, zelená majonéza

PREDJEDLO - Zemiakové pavé, cibuľový džem, zelená majonéza

PREDJEDLO - Zemiakové pavé, cibuľový džem, zelená majonéza

Vyskúšajte si kulinársku šou u vás doma a uvarte si recepty z Bez servítky priamo vo svojej kuchyni!

Potrebujeme:

Zemiakové pavé:

  • 1,5 kg zemiakov (škrobové, napr. Marabel alebo Agria)
  • 100–120 g masla alebo 80–100 ml olivového oleja (pre vegán verziu)
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • štipka muškátového oriešku

Cibuľový džem:

  • 1 kg červenej cibule
  • 4–5 PL olivového oleja alebo masla
  • 80 ml balzamikového octu
  • 3–4 PL medu
  • 2 PL trstinového cukru
  • 1 ČL soli
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • 1 vetvička tymianu alebo rozmarínu

Zelená majonéza:

  • 2 žĺtky izbovej teploty
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • 200 ml oleja
  • 1 PL citrónovej šťavy alebo bieleho vínneho octu
  • 1 hrsť petržlenovej vňate
  • 1 hrsť listového špenátu
  • soľ, čierne korenie

Blanšírované cherry paradajky

  • oblanšírované paradajky
  • sezamový a slnečnicový olej
  • sójová omáčka
  • limetková šťava a soľ
  • slanina
Bez servítky, Alexandra

Bez servítky, Alexandra

Zdroj fotky TV JOJ

​Postup:

Zemiakové pavé:

Ošúpané zemiaky nakrájaj na 1–2 mm plátky. Rozpusti maslo, do ktorého vmiešaš soľ, korenie, muškát a prípadne nasekané bylinky. Zemiaky ukladaj do formy po vrstvách, každú vrstvu potri tenkou vrstvou ochuteného tuku. Zakr& alobalom a peč pri 160–170 °C asi 1,5 hodiny, kým zemiaky úplne nezmäknú. Daj vychladnúť do chladničky alebo mrazničky. Nakrájaj na kocky alebo obdĺžniky a opeč na panvici s trochou tuku, alebo dopeč v rúre pri 200 °C, kým povrch nebude zlatistý a chrumkavý.

Cibuľový džem:

Cibuľu nakrájaj na tenké polkolieska. Do hrnca daj maslo, pridaj cibuľu a soľ, miešaj a nechaj ju pomaly restovať 20–30 minút, kým nezmäkne a nezačne karamelizovať. Prisyp cukor a premiešaj, aby sa rozpustil a cibuľa získala karamelový nádych. Prilej balzamikový ocot a nechaj ho zredukovať na polovicu. Primiešaj med a nechaj variť ďalších 10–15 minút, kým džem nezhustne.

Zelená majonéza:

Do nádoby na tyčový mixér daj žĺtky, horčicu, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Začni pomaly prilievať 150 ml oleja za stáleho mixovania, kým zmes nezhustne. Do hotovej majonézy primiešaj zelený olej a premiešaj do rovnomernej farby.

Blanšírované paradajky:

V miske si zmiešame sezamový a slnečnicový olej, sójovú omáčku, limetkovú šťavu a soľ a prelejeme zblanšírované paradajky.

Slobodne a bez záväzkov

Sledujte svoje obľúbené relácie naživo ale aj v predstihu

Prehrať