-
19.09.2025 - 18:45
- ·
- Autor redakcia/MPR
DEZERT - Minibriošky, opekané na sirupe z ruží, pistáciová pena a ríbezľový gél
Vyskúšajte si kulinársku šou u vás doma a uvarte si recepty z Bez servítky priamo vo svojej kuchyni!
Potrebujeme:
Briošky:
- 250 g hladkej múky
- 30 g cukru
- 5 g soli
- 10 g čerstvého droždia alebo 4 g sušeného droždia
- 3 veľké vajcia (izbová teplota)
- 100 ml vlažného mlieka
- 150 g masla (mäkké, izbovej teploty)
- 1 vajce na potretie
Pistáciová pena:
- 150 g pistáciová pasta
- 100 ml mlieka alebo smotany na varenie
- 100 ml smotany na šľahanie (min. 30 % tuku)
- 50 g cukru práškového
- 1 žĺtok
- 2 plátky želatíny (alebo 1,5 g želatínového prášku)
Ríbezľový gél:
- 250 ml ríbezľového sirupu
- 1 g agaru v prášku (asi 1⁄2 ČL)
- 1 ČL citrónovej šťavy (voliteľné) x
Bez servítky, Alexandra
Zdroj fotky TV JOJ
Postup:
V miske zmiešaj vlažné mlieko s droždím a 1 ČL cukru, nechaj 5–10 minút, kým začne peniť. Do veľkej misy preosej múku, pridaj soľ a zvyšný cukor. Pridaj vajcia a nakysnuté droždie. Vymies cesto asi 5 minút, až bude hladké a elastické. Postupne pridávaj mäkké maslo po kúskoch a mies ručne alebo mixérom, kým sa maslo úplne nevstrebe do cesta. Cesto by malo byť lesklé, hladké a mierne lepkavé.
Prvé kysnutie:
Zakry cesto čistou utierkou alebo fóliou a nechaj kysnúť na teplom mieste asi 1,5–2 hodiny, kým zdvojnásobí objem. Po vykysnutí cesto jemne premies, rozdeľ na 8 rovnakých kúskov. Každý kus vygúľaj do guľky a vlož do maslom vymazaných alebo papierom vystlaných malých formičiek.
Druhé kysnutie:
Nechaj kysnúť ďalších 30–45 minút, kým cesto znova mierne narastie. Rúru predhrej na 180 °C (bez ventilátora). Potri vrch cesta rozšľahaným vajcom pre krásnu zlatú kôrk u.Peč 20–25 minút, kým sú brioche zlatisté a pri poklepaní zospodu znejú dutým zvukom. Vyber z formičiek a nechaj vychladnúť na mriežke.
Opekanie na panvici
Opečieme na panvici s maslom a už pripraveným sirupom z ruží do zlatista.
Pistáciová pena:
Želatínu namoč do studenej vody na 5–10 minút (ak používaš plátky). V hrnci zmiešaj mlieko (alebo smotanu na varenie), cukor a žĺtok. Na miernom ohni za stáleho miešania zohrej tak, aby zmes mierne zhustla. Odstav hrniec z ohňa, pridaj scedenú želatínu a miešaj, kým sa úplne nerozpustí. Pridaj pistáciovú pastu, premiešaj do hladka. Nakoniec vmiešaj smotanu na šľahanie. Zmes prelej cez jemné sitko do sifónovej nádoby (najlepšie 0,5 l). Uzavri a nabite 1–2 bombičky s dusíkom podľa návodu. Nechaj sifón v chladničke aspoň 2 hodiny, aby pena stuhla a dobre sa napenila.
Ríbezľový gél:
Agar zmiešaj s ríbezľovým sirupom v malom hrnci. Zmes priveď k varu a nechaj variť na miernom ohni asi 2 minúty, aby sa agar úplne rozpustil. Pridaj citrónovú šťavu a premiešaj.
- 19.09.2025 - 18:45
- ·
- Autor redakcia/MPR
- ·
- Tagy: Dezerty , Recepty , Bez servítky
Bez servítky
Plnené kapustové listy
Palacinka s orechovou plnkou a čokoládou (Gundel štýl)
Pečeň s medovou omáčkou a vianočkou
Róbertove menu spôsobí OŠIAĽ: Silvia v STRACHU o manžela, skončí Ernest na POHOTOVOSTI?!