Skvelý recept na slaný koláč zo základných surovín: Vaša rodina už nebude chcieť nič iné!

Obľúbená relácia Na chalupe opäť priniesla skvelý recept, ktorý je navyše pripravený zo základných surovín, ktoré obvykle máme bežne doma. Ide o chutný slaný koláč, ktorý je na aktuálne sychravé dni ako stvorený! Môžete si ho dať samostatne ako dobrotu na desiatu či na olovrant, ale aj ako prílohu k sýtej polievke či na večeru s jogurtovým dressingom.

Slaný koláč - Cesnakový kúchon

Na chalupe - slaný koláč cesnakový kúchon

Na chalupe - slaný koláč cesnakový kúchon

Zdroj fotky TV JOJ


  • Potrebujeme:

    Kvások:
  • 1 1/1 kocky droždia
  • 2 PL cukru
  • 2 PL polohrubej múky
  • 2 dcl teplého mlieka

  • 1kg hladkej múky
  • ½ l mlieka
  • 4 stredne veľké zemiaky uvarené v šupke
  • 2 ČL soli
  • 125 g masla
  • 4 strúčiky cesnaku
  • olej na potretie plechu
  • údená slanina
  • bravčová masť
  • cesnaková pažítka
Na chalupe - slaný koláč cesnakový kúchon

Na chalupe - slaný koláč cesnakový kúchon

Zdroj fotky TV JOJ

Postup:
Zo surovín si pripravíme kvások a necháme ho pri izbovej teplote odpočívať, kým nepodrastie – cca 15 minút. Do pripraveného kvásku vlejeme mlieko a dôkladne, no jemne premiešame. Vsypeme preosiatu múku a premiešame. Medzitým si nastrúhame varené zemiaky a pridáme ich do cesta.

Keď je cesto vláčne a odlepuje sa od misky, vlejeme ho na vymastený plech. Navlhčenou rukou ho roztiahneme po celej ploche. Kávovou lyžičkou si následne odštipneme z masla malé kôpky a tie rovnomerne rozmiestnime po ceste. Ku každej kopke masla pridáme aj nakrájanú slaninku. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme 20 minút.

Na záver si pripravíme bravčovú masť, pretlačený cesnak, nakrájanú pažítku, soľ a dobre premiešame. Zmesou potrieme upečený kúchon.

Celý postup prípravy nájdete vo videu vyššie. Dobrú chuť!


Sledujte NA CHALUPE každú nedeľu o 16:50 na JOJke!

Nechcete čakať? Pozrite si už teraz na JOJ Play!

Slobodne a bez záväzkov

Sledujte svoje obľúbené relácie naživo ale aj v predstihu

Prehrať