-
08.10.2025 - 18:45
- ·
- Autor redakcia/MPR
Suvlaki, domáca pita, grécky šalát, tzatziki
Vyskúšajte si kulinársku šou u vás doma a uvarte si recepty z Bez servítky priamo vo svojej kuchyni!
Potrebujeme:
Suvlaki:
● 800 g bravčovej panenky
● 50 ml bieleho vína
● 1 červená cibuľa
● 2 strúčiky cesnaku
● 5 trsov čerstvého rozmarínu
● hrsť čerstvého tymiánu
● olivový olej
● biely vínny ocot
● soľ
● čierne korenie
Pita:
● 160 ml plnotučného mlieka
● 80 ml vody
● 1 čl kryštálového cukru
● 2 pl olivového oleja
● 2 čl droždia (sáčkové)
● 320 g hladkej múky
● 1 čl lístkov tymiánu
● olivový olej
● soľ
● korenie
Grécky šalát:
● 2 ks Feta syr
● 1 veľká uhorka
● 7 ks rajčín
● 1 ks červená cibuľa
● čierne olivy
● oregáno
● olivový olej
Tzatziki:
● 2 veľké uhorka
● 2 kelímky gréckeho jogurtu
● 3 strúčiky cesnaku
● soľ
● korenie
Bez servítky, Kristína
Zdroj fotky TV JOJ
Postup:
Suvlaki:
Do nádoby, (kam sa zmestia drevené špajde) pridáme 5 lyžíc vínneho octu a 50 ml bieleho vína, 2 trsy rozmarínu a lyžicu oregána. Zmes zmiešame a ponoríme do nej špajdle. Necháme ich tam aspoň hodinu. Tento proces sa robí kvôli tomu, aby to mäso prevoňalo aj zvnútra, ale spraví to dopredu a len nám o tom povie. Panenku si nakrájame na malé kúsky a dáme do misky. Cibulu nakrájame na štvrtiny a pridáme k nakrájanej panenke. Pridáme olivový olej, ocot, nasekaný cesnak, 3 trsy rozmarínu (bez stopky) a zvyšný tymián. Osolíme a okoreníme. Necháme odstáť 20 minút. Mäsko a cibuľu napicháme na špajdlu a grilujeme cca 5 minút.
Pita:
Do misky si pridáme cukor, droždie, mlieko izbovej teploty a vodu. Zmiešame do jednej hmoty. Necháme odstáť 5 minút. Do ďalšej misky pridáme múku, 1 čajovú lyžičku soli a lístky tymiánu. Premiešame. Obsah tekutej misky pridáme do misky s múkou. Miešame kým sa nám vytvorí cesto. Zoberieme si čistú misku, ktorú si premažeme olivovým olejom, vložíme do nej cesto, zakryjeme a necháme odležať 40 minút, kým sa jeho veľkosť zdvojnásobí. Na dosku nalejeme olivový olej, položíme na ňu cesto, z ktorého si urobíme dlhší pás, rozdelíme ho na 5 častí a z každej časti si rukami vyrobíme guličku. Každú guličku si následne rozvaľkáme do placky. (25 minút). Placky “pečieme” na panvici, na ktorej sme si nechali zohriať olivový olej. Cca 2 minúty. Hotové placky si nakrájame na štvrtiny, polejeme trochou olivového oleja a posypeme na ozdobu tymiánom.
Grécky šalát:
Zeleninu nakrájame na malé kúsky, pridáme olivový olej a zmiešame. Na vrch rozdrobíme rukami Feta syr, posypeme oregánom a polejeme olivovým olejom.
Tzatziki:
Uhorky nastrúhame na hrubom strúhadle. Posolíme a necháme odstáť 20 minút. Uhorky vyžmýkame z vody a pridáme k nim roztlačený cesnak, grécky jogurt a korenie.
- 08.10.2025 - 18:45
- ·
- Autor redakcia/MPR
- ·
- Tagy: recepty , Recept , Recepty , Kristína , Bez servítky , Bez servítky
Bez servítky
Plnené kapustové listy
Palacinka s orechovou plnkou a čokoládou (Gundel štýl)
Pečeň s medovou omáčkou a vianočkou
Róbertove menu spôsobí OŠIAĽ: Silvia v STRACHU o manžela, skončí Ernest na POHOTOVOSTI?!