Suvlaki, domáca pita, grécky šalát, tzatziki

Suvlaki, domáca pita, grécky šalát, tzatziki

Vyskúšajte si kulinársku šou u vás doma a uvarte si recepty z Bez servítky priamo vo svojej kuchyni!

Potrebujeme:

Suvlaki:

● 800 g bravčovej panenky

● 50 ml bieleho vína

● 1 červená cibuľa

● 2 strúčiky cesnaku

● 5 trsov čerstvého rozmarínu

● hrsť čerstvého tymiánu

● olivový olej

● biely vínny ocot

● soľ

● čierne korenie

Pita:

● 160 ml plnotučného mlieka

● 80 ml vody

● 1 čl kryštálového cukru

● 2 pl olivového oleja

● 2 čl droždia (sáčkové)

● 320 g hladkej múky

● 1 čl lístkov tymiánu

● olivový olej

● soľ

● korenie

Grécky šalát:

● 2 ks Feta syr

● 1 veľká uhorka

● 7 ks rajčín

● 1 ks červená cibuľa

● čierne olivy

● oregáno

● olivový olej

Tzatziki:

● 2 veľké uhorka

● 2 kelímky gréckeho jogurtu

● 3 strúčiky cesnaku

● soľ

● korenie

Bez servítky, Kristína

Bez servítky, Kristína

Zdroj fotky TV JOJ

​Postup:

Suvlaki:

Do nádoby, (kam sa zmestia drevené špajde) pridáme 5 lyžíc vínneho octu a 50 ml bieleho vína, 2 trsy rozmarínu a lyžicu oregána. Zmes zmiešame a ponoríme do nej špajdle. Necháme ich tam aspoň hodinu. Tento proces sa robí kvôli tomu, aby to mäso prevoňalo aj zvnútra, ale spraví to dopredu a len nám o tom povie. Panenku si nakrájame na malé kúsky a dáme do misky. Cibulu nakrájame na štvrtiny a pridáme k nakrájanej panenke. Pridáme olivový olej, ocot, nasekaný cesnak, 3 trsy rozmarínu (bez stopky) a zvyšný tymián. Osolíme a okoreníme. Necháme odstáť 20 minút. Mäsko a cibuľu napicháme na špajdlu a grilujeme cca 5 minút.

Pita:

Do misky si pridáme cukor, droždie, mlieko izbovej teploty a vodu. Zmiešame do jednej hmoty. Necháme odstáť 5 minút. Do ďalšej misky pridáme múku, 1 čajovú lyžičku soli a lístky tymiánu. Premiešame. Obsah tekutej misky pridáme do misky s múkou. Miešame kým sa nám vytvorí cesto. Zoberieme si čistú misku, ktorú si premažeme olivovým olejom, vložíme do nej cesto, zakryjeme a necháme odležať 40 minút, kým sa jeho veľkosť zdvojnásobí. Na dosku nalejeme olivový olej, položíme na ňu cesto, z ktorého si urobíme dlhší pás, rozdelíme ho na 5 častí a z každej časti si rukami vyrobíme guličku. Každú guličku si následne rozvaľkáme do placky. (25 minút). Placky “pečieme” na panvici, na ktorej sme si nechali zohriať olivový olej. Cca 2 minúty. Hotové placky si nakrájame na štvrtiny, polejeme trochou olivového oleja a posypeme na ozdobu tymiánom.

Grécky šalát:

Zeleninu nakrájame na malé kúsky, pridáme olivový olej a zmiešame. Na vrch rozdrobíme rukami Feta syr, posypeme oregánom a polejeme olivovým olejom.

Tzatziki:

Uhorky nastrúhame na hrubom strúhadle. Posolíme a necháme odstáť 20 minút. Uhorky vyžmýkame z vody a pridáme k nim roztlačený cesnak, grécky jogurt a korenie.

Slobodne a bez záväzkov

Sledujte svoje obľúbené relácie naživo ale aj v predstihu

Prehrať