Staňte sa kuchárskymi majstrami vo vlastnej kuchyni! Inšpirujte sa reláciou Bez servítky. Pustite sa do klasických aj netradičných jedál a zistite, že skvelé chute dokážete vyčarovať aj vy!
Ingrediencie:
Na kvások:
150 ml vlažného mlieka
droždie
lyžička cukru
Na cesto:
hladká múka
2 balíčky vanilkového cukru
štipka soli
rozpustené maslo
kvások
1 žĺtok
vlažné mlieko (podľa potreby)
Náplň a dokončenie:
domáci marhuľový džem
granko
rozpustené maslo
práškový cukor
Bez servítky, Picur, recepty
Zdroj fotky
TV JOJ
Postup:
Najprv pripravíme kvások – do misky nalejeme vlažné mlieko, rozmrvíme droždie, pridáme cukor, rozmiešame a necháme 5 minút napučať. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme vanilkový cukor, štipku soli, rozpustené maslo, kvások a žĺtok. Postupne prilievame ďalšie vlažné mlieko, až kým nevznikne hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien. Poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť približne 45 minút.
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Jednu polovicu rozvaľkáme do obdĺžnika, potrieme džemom, posypeme grankom a pokvapkáme maslom. Zrolujeme do rolády a nakrájame na slimáčiky hrubé 3–4 cm. Rovnako spracujeme aj druhú polovicu cesta.
Slimáčiky poukladáme na plech vystlaný papierom a pečieme pri 180–200 °C približne 20 minút. Po vychladnutí ich posypeme práškovým cukrom.