Makový mousse s bielou čokoládou a slivkovým vínovým vkladom

Makový mousse s bielou čokoládou a slivkovým vínovým vkladom

Staňte sa kuchárskymi majstrami vo vlastnej kuchyni! Inšpirujte sa reláciou Bez servítky. Pustite sa do klasických aj netradičných jedál a zistite, že skvelé chute dokážete vyčarovať aj vy!

Ingrediencie:

Makový mousse:

  • 200 g bielej čokolády

  • 250 ml smotany na šľahanie

  • 2 PL jemne mletého, na panvici krátko opraženého maku

  • 3 žĺtky

  • 2 plátky želatíny

  • štipka soli

  • pár kvapiek rumu alebo vanilkového extraktu

Slivkový vklad:

  • 6–8 sliviek (čerstvé alebo sušené)

  • 100 ml červeného vína

  • 1–2 PL trstinového cukru

  • štipka škorice

  • 1 klinček

  • kúsok pomarančovej kôry

  • 1,5 plátku želatíny

Orechová ganache:

  • 100 g bielej čokolády

  • 80 g pražených jemne pomletých lieskovcov

  • 80 ml smotany

  • 1 PL masla

Bez servítky, Ďoďo

Bez servítky, Ďoďo

Zdroj fotky TV JOJ

Postup:

  • Na mousse necháme želatínu napučať. Žĺtky so smotanou zahrievame nad parou, kým jemne nezhustnú. Primiešame bielu čokoládu, mak a následne želatínu. Po miernom vychladnutí zľahka zapracujeme vyšľahanú smotanu a dochutíme rumom alebo vanilkou. Do formy nalejeme polovicu moussu, vložíme stuhnutý slivkový vklad a zakryjeme zvyškom moussu. Necháme zmraziť.
  • Slivkový vklad pripravíme varením sliviek vo víne s cukrom, škoricou, klinčekom a pomarančovou kôrou asi 10–12 minút. Vyberieme koreniny, vmiešame napučanú želatínu, nalejeme do formičiek a necháme stuhnúť.
  • Na orechovú ganache ohrejeme smotanu, nalejeme ju na nasekanú bielu čokoládu, pridáme maslo a pomleté lieskovce a vymiešame do hladka.
  • Hotový mousse vyklopíme na perníkový plát, ozdobíme ganache, karamelovým snehom a bielym sprejom a podávame s vanilkovou omáčkou.
Slobodne a bez záväzkov

Sledujte svoje obľúbené relácie naživo ale aj v predstihu

Prehrať