- 15.12.2025 - 18:45
- Autor redakcia/MPR
Makový mousse s bielou čokoládou a slivkovým vínovým vkladom
Staňte sa kuchárskymi majstrami vo vlastnej kuchyni! Inšpirujte sa reláciou Bez servítky. Pustite sa do klasických aj netradičných jedál a zistite, že skvelé chute dokážete vyčarovať aj vy!
Ingrediencie:
Makový mousse:
-
200 g bielej čokolády
-
250 ml smotany na šľahanie
-
2 PL jemne mletého, na panvici krátko opraženého maku
-
3 žĺtky
-
2 plátky želatíny
-
štipka soli
-
pár kvapiek rumu alebo vanilkového extraktu
Slivkový vklad:
-
6–8 sliviek (čerstvé alebo sušené)
-
100 ml červeného vína
-
1–2 PL trstinového cukru
-
štipka škorice
-
1 klinček
-
kúsok pomarančovej kôry
-
1,5 plátku želatíny
Orechová ganache:
-
100 g bielej čokolády
-
80 g pražených jemne pomletých lieskovcov
-
80 ml smotany
-
1 PL masla
Bez servítky, Ďoďo
Zdroj fotky TV JOJ
Postup:
- Na mousse necháme želatínu napučať. Žĺtky so smotanou zahrievame nad parou, kým jemne nezhustnú. Primiešame bielu čokoládu, mak a následne želatínu. Po miernom vychladnutí zľahka zapracujeme vyšľahanú smotanu a dochutíme rumom alebo vanilkou. Do formy nalejeme polovicu moussu, vložíme stuhnutý slivkový vklad a zakryjeme zvyškom moussu. Necháme zmraziť.
- Slivkový vklad pripravíme varením sliviek vo víne s cukrom, škoricou, klinčekom a pomarančovou kôrou asi 10–12 minút. Vyberieme koreniny, vmiešame napučanú želatínu, nalejeme do formičiek a necháme stuhnúť.
- Na orechovú ganache ohrejeme smotanu, nalejeme ju na nasekanú bielu čokoládu, pridáme maslo a pomleté lieskovce a vymiešame do hladka.
- Hotový mousse vyklopíme na perníkový plát, ozdobíme ganache, karamelovým snehom a bielym sprejom a podávame s vanilkovou omáčkou.
- 15.12.2025 - 18:45
- Autor redakcia/MPR
- Tagy: Dezerty , Recepty , Bez servítky
Bez servítky
Plnené kapustové listy & Zemplínsky koláč
Pstruh na bylinkách s pečenými zemiakmi, hráškovým pyré a krémom z pečeného cesnaku
Známy pekár ĎOĎO otvorí týždeň úžasným dezertom: POZRITE sa, ako si spraviť túto KLASIKU aj doma!
NAJSLADŠÍ týždeň roka v relácii Bez servítky: Do kuchyne prichádzajú najznámejší PEKÁRI Slovenska!