- 17.12.2025 - 18:45
- Autor redakcia/MPR
Pomarančový smotanový koláčik s karamelizovanými mandľami
Staňte sa kuchárskymi majstrami vo vlastnej kuchyni! Inšpirujte sa reláciou Bez servítky. Pustite sa do klasických aj netradičných jedál a zistite, že skvelé chute dokážete vyčarovať aj vy!
Ingrediencie – smotanový krém:
-
400 ml smotany na šľahanie (min. 33 %)
-
65 g cukru
-
5 g pomarančovej kôry
-
½ ČL vanilkového extraktu
-
250 ml pomarančovej šťavy
-
1 ČL citrónovej šťavy
Karamelizované mandle:
-
125 g kryštálového cukru
-
1 balíček vanilkového cukru
-
1 ČL škorice
-
100 ml vody
Genoise korpus:
-
2 vajcia izbovej teploty
-
50 g kryštálového cukru
-
23 g tortovej múky
-
17 g kakaového prášku
-
22 g rozpusteného masla
Pomarančový kaviár:
-
pomarančová šťava
-
cukor
-
agar
-
studený olej
Bez servítky, Beáta
Zdroj fotky TV JOJ
Postup:
- Na smotanový krém zahrejeme smotanu s cukrom, pomarančovou kôrou a vanilkovým extraktom. Varíme 10 minút, potom pridáme pomarančovú a citrónovú šťavu a ďalších 10 minút povaríme. Precedíme, nalejeme do misiek a necháme stuhnúť v chladničke.
- Na kakaový genoise vyšľaháme vajcia s cukrom do bielej peny, primiešame preosiatu múku s kakaom, a nakoniec aj maslo. Pečieme 15–20 minút a necháme vychladnúť.
- Pomarančový kaviár pripravíme tak, že pomarančovú šťavu s cukrom a agarom prevaríme a pomocou striekačky kvapkáme do studeného oleja, kde sa tekutina zmení na malé guličky.
- Servírujeme tak, že na korpus navrstvíme smotanový krém, pridáme karamelizované mandle a ozdobíme pomarančovým kaviárom.
- 17.12.2025 - 18:45
- Autor redakcia/MPR
- Tagy: Dezerty , Recepty , Bez servítky
Bez servítky
Bravčová panenka na divoko so šípkovou omáčkou, tekvicovými lievancami a glazovaným kelom
Rybia krémová polievka s lososom a knedličkami s krevetami
Večer u Beáty vrcholí, keď sa ALENA zdvihne od stola: PREČO chce nadobro OPUSTIŤ súťaž?!
Pečená plnka s hruškovými variáciami