- 19.12.2025 - 18:45
- Autor redakcia/MPR
Opitý Izidor v tvare šiltovky
Staňte sa kuchárskymi majstrami vo vlastnej kuchyni! Inšpirujte sa reláciou Bez servítky. Pustite sa do klasických aj netradičných jedál a zistite, že skvelé chute dokážete vyčarovať aj vy!
Ingrediencie:
Korpus:
-
50 g masla
-
50 g práškového cukru
-
1 žĺtok
-
30 g mletých orechov
-
60 g polohrubej múky
-
2 g prášku do pečiva
-
5 g kakaa
-
sneh z bielka
Ovocný vklad:
-
150 g marhuľového pyré
-
20 g kryštálového cukru
-
3 g pektínu NH
Orechová plnka:
-
50 g mletých orechov
-
25 g práškového cukru
-
25 g rumu
Čokoládový mousse:
-
100 g tmavej čokolády
-
7 g kakaa
-
40 g vody
-
180 g smotany na šľahanie
Bez servítky, Miroslav, Miňo
Zdroj fotky TV JOJ
Postup:
- Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do peny, pridáme žĺtok a vyšľaháme dohladka. Vmiešame mleté orechy, kakao, múku s práškom do pečiva a nakoniec opatrne zapracujeme tuhý sneh z bielka. Cesto rozotrieme do formy a pečieme pri 180 °C približne 12–15 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
- Ovocný vklad pripravíme zahriatím marhuľového pyré na 60–70 °C, pridáme cukor zmiešaný s pektínom, krátko povaríme a nalejeme do formy. Necháme úplne vymraziť.
- Na orechovú plnku zmiešame mleté orechy s cukrom a rumom a necháme zachladiť.
Čokoládový mousse pripravíme tak, že čokoládu, kakao a vodu zohrejeme vo vodnom kúpeli na hladkú ganache, ktorú po vychladnutí jemne vmiešame do polotuhej šľahačky. - Dezert skladáme do formy v tvare šiltovky: čokoládová vrstva, orechová plnka, ovocný vklad a korpus. Po stuhnutí vyberieme z formy a podávame zabalený ako jedlý darček.
- 19.12.2025 - 18:45
- Autor redakcia/MPR
- Tagy: Dezerty , Recepty , Bez servítky
Zubáč s batátovým pyré a omáčkou zo špenátu a sušených paradajok
Kapustnica s údeným mäsom a klobásou
Posledný diel Bez servítky plný emócií a plaču: Čo doženie JULKU a MIŇA až k slzám?!
Panenka v slaninke, hubová mačanka, pečené baby zemiaky a tekvicové pyré