-
27.05.2025 - 18:45
- ·
- Autor redakcia/AB
Predjedlo: Obazda s praclíkom
Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!
Suroviny:
camembert
maslo
pivo
soľ, čierne korenie
žitavská paprika
Suroviny na obazdu zmiešam a dobre premixujem mixérom.
Bavorské praclíky:
hladka pš. múka
soľ
brav. masť
trst. cukor
voda, droždie
hrubozrnná soľ a pivovarnícky slad
voda
sóda bikarbóna
Bez servítky
Zdroj fotky TV JOJ
Postup:
Do vlažnej vody rozmiešame cukor a droždie. Do väčšej misy pridáme kilo chlebovej múky, premiešame ju so soľou a potom pridáme maslo alebo masť a celú toto zalejeme vo vode rozpusteným droždím. Vymiesime kompaktné hladké cesto, ktoré sa odliepa od okrajov misy. Cesto na pracovnej doske ručne krátko premiesime a vyformujeme do hrubého valca. Ostrým nožom ho naporciujeme na 10 rovnakých kusov (ak chceme väčšie praclíky) alebo na 14 kusov, ak chceme menšie praclíky.
Z každého kúska cesta vyšúľame asi 50 cm dlhý pás, pričom v strede ho necháme hrubší a na oboch koncoch ho vyšúľame do tenka. Vytvarujeme praclíky (viď foto) a necháme ich na pracovnej doske prikryté fóliou krátko podkysnúť. Medzitým si pripravíme nálev. Do väčšieho plytkého hrnca alebo rajnice nalejeme vodu, pridáme sódu bikarbónu a necháme zovrieť. A zatiaľ si pripravíme 3 plechy, ktoré vystelieme papierom na pečenie a rúru dáme vyhriať na 230 stupňov.
Keď roztok zovrie, ponárame doň na 20-30 sekúnd pripravené praclíky. Opatrne ich vyberieme, krátko necháme odkvapkať a rovno ich kladieme na plech s papierom. Každý posypeme hrubozrnnou soľou a v hrubej časti narežeme chlebovým narezávatkom.
Bavorské praclíky pečieme asi 20 minút do tmavohneda. Po dopečení ich necháme vychladnúť na mriežke.
- 27.05.2025 - 18:45
- ·
- Autor redakcia/AB
- ·
- Tagy: Predjedlá
Bez servítky
Štefan Banyák alias PICÚR v Bez servítky priznáva: PREČO schudol a koľko kilogramov ZHODIL?
Plnené kapustové listy
Palacinka s orechovou plnkou a čokoládou (Gundel štýl)
Pečeň s medovou omáčkou a vianočkou