- 19.09.2025 - 18:45
- Autor redakcia/MPR
HLAVNÉ JEDLO - Steak hovädzí, patizónová kroketa, majonéza z čierneho cesnaku, nakladaná šalotka
Vyskúšajte si kulinársku šou u vás doma a uvarte si recepty z Bez servítky priamo vo svojej kuchyni!
Potrebujeme:
Steak:
- 5 rib eye steakov (každý cca 250–300 g, hrúbka 2,5–3 cm)
- soľ hrubozrnná
- čerstvo mleté čierne korenie
- 75 g masla
- 5 strúčikov cesnaku rozpučené
- čerstvé bylinky rozmarín, tymian
Patizónová kroketa
- 1,2 kg patizónu (očistený a nakrájaný na kúsky)
- 2 stredné zemiaky (cca 300 g), olúpané a nakrájané na kocky
- 1 malá cibuľa, nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 100 g strúhaného tvrdého syra (napr. parmezán alebo eidam)
- 2 vajcia
- 80 g hladkej múky
- soľ, čierne korenie, muškátový oriešok podľa chuti
- olej na vyprážanie (rastlinný alebo slnečnicový)
- 100 g panko strúhanka
- 50g slanina
Majonéza z čierneho cesnaku:
- 2 celé žĺtky
- 1 ČL dijonskej horčice
- 250 ml rastlinného oleja
- 3–4 strúčiky čierneho cesnaku
- 1 PL citrónovej šťavy alebo bieleho vínneho octu
- soľ podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Bez servítky, Alexandra
Zdroj fotky TV JOJ
Postup:
Mäso:
Rozohrej panvicu na veľmi vysokú teplotu, pridaj olej a opeč steak z každej strany podľa požadovaného stupňa prepečenia. Zníž teplotu na strednú, pridaj maslo, cesnak a bylinky, maslom steak počas 1 minúty prelievaj. Steaky nechaj odpočívať prikryté voľne alobalom 5–7 minút.
Kroketa:
Vo veľkej mise rozpuč uvarený patizón a zemiaky na hladké pyré. Pridaj nasekanú cibuľu, cesnak, syr, vajcia, múku, soľ, korenie a muškátový oriešok. Všetko dobre premiešaj, aby vzniklo husté, tvarovateľné cesto. Z cesta formuj valčeky alebo malé guľky a obal v trojobale. Krokety vkladaj opatrne do horúceho oleja a smaž dozlatista približne 3–4 minúty, podľa veľkosti krokiet.
Majonéza z čierneho cesnaku:
Strúčiky čierneho cesnaku rozpuč vidličkou alebo ich jemne rozmixuj, aby vznikla pasta. Do vyššej nádoby alebo mixovacej nádoby daj žĺtky, horčicu, soľ a čierne korenie. Pridaj aj pastu z čierneho cesnaku. Tyčovým mixérom začni mixovať a postupne veľmi pomaly prilievaj olej (kvapka po kvapke na začiatku), aby sa majonéza spojila a začala hustnúť. Keď začne hustnúť, môžeš olej liať pomalým prúdom. Na záver pridaj citrónovú šťavu alebo ocot a znovu premiešaj. Ochutnaj a podľa potreby dosoľ a okoreň.
- 19.09.2025 - 18:45
- Autor redakcia/MPR
- Tagy: Hlavné jedlá , Recepty , Bez servítky
Bez servítky
Posledný diel Bez servítky plný emócií a plaču: Čo doženie JULKU a MIŇA až k slzám?!
Panenka v slaninke, hubová mačanka, pečené baby zemiaky a tekvicové pyré
Medové rezy v podobe vianočnej gule
Hubovo-kapustová polievka „C vitamínový Kračún“