- 29.09.2025 - 18:45
- Autor redakcia/MPR
Žihľavové torteliny plnené údeným prasiatkom, zemiakové pyré, slaninový čips
Vyskúšajte si kulinársku šou u vás doma a uvarte si recepty z Bez servítky priamo vo svojej kuchyni!
Potrebujeme:
Cestoviny:
- 100 g žihľava
- 120 g vaječné žltka
- 200 g hladká múka
- 100 g bravčové údené koleno
- 3 g cesnak
- 1g majorán
Zemiakové pyré:
- 500 g zemiaky
- 5 g sépiové farbivo
- 150 g maslo
- 200 ml smotana na šlahanie
Zdobenie:
- kôprový olej
- paprikový olej
Bez servítky, Tomáš, recept
Zdroj fotky TV JOJ
Postup:
Zemiakové pyré:
Smotanu si dáme zohriať s maslom. Zemiaky si očistíme a dáme variť. Po zmäknuti precedime, popučíme vyšlahame s metličkovym mixerom a potom postupne prilievame smotanovu zmes a na záver sépiove farbivo, aby sme spravili čierne pyré. Servírujeme cez cukrarske vrecúško.
Cestoviny:
Zblanšírujeme si 100 g žihľavy. Vychladnutú vysušenú žihľavu vymixujeme do hladka so žĺt-kami a zapracujeme do múky. Proces zapracovanie trvá cca 20 minút. Keď máme cesto spracované dáme aspoň na 4 hodiny do chladničky môže byt viac. Cesto si rozdelíme na menšie časti a cez mlynček na cestoviny rozvaľkáme pláty. Vykrajujeme kruhy a plníme plnkou.
Plnka:
Plnku spravíme z údeného kolena, natrháme a časť rozmixujeme s bravčovým ovarom z kolena aby sme mali pojivo. Primiešame cesnak, majorán a spravíme si tvarovaciu hmotu. Touto hmotou plníme torteliny po vytvarovaní tortelin dáme ich do chladničky na hodinu a varíme vo vriacej vode 5 minút a následne ich orestujeme na rozpálenom masle 1 minútu.
- 29.09.2025 - 18:45
- Autor redakcia/MPR
- Tagy: Hlavné jedlá , Recepty , tomáš , TOmáš , Bez servítky
Bez servítky
Posledný diel Bez servítky plný emócií a plaču: Čo doženie JULKU a MIŇA až k slzám?!
Panenka v slaninke, hubová mačanka, pečené baby zemiaky a tekvicové pyré
Medové rezy v podobe vianočnej gule
Hubovo-kapustová polievka „C vitamínový Kračún“