-
03.10.2025 - 18:45
- ·
- Autor redakcia/MPR
Srnčí chrbát v bylinkovej kruste s orechami a so zelerovo-jablkovým pyré
Vyskúšajte si kulinársku šou u vás doma a uvarte si recepty z Bez servítky priamo vo svojej kuchyni!
Potrebujeme:
Mäso a prílohy:
- 800 g srnčí chrbát
- 50 g vlašské orechy
- 6 ks ružičkový kel
- 100 g koreňová zelenina
- čierne korenie
- 1 ks karfiol
- 1 ks zeler
- 2 ks jablko
- 300 ml zeleninový vývar
- 200 ml smotana
- 150 ml biele víno
- soľ
- korenie
Omáčka z červeného vína:
- koreňová zelenina
- divoké korenie
- hnedý cukor
- tymián
- šalvia
- rozmarín
- 0.3 L červené víno polosladké
- dijón horčica
- cesnak
- maslo
- créme fraiche
Bez servítky, Vojto
Zdroj fotky TV JOJ
Postup:
Srnčí chrbát:
Mäso restujeme na olivovom oleji spolu s cesnakom, pridám tymián, rozmarín a restujem z každej strany približne 2 minúty. Dopečieme v rúre pri 180 °C približne 6 minút. Potom ho vyberieme a necháme 5 minút odpočívať v teple, aby sa šťava rozliala do celého kusu. Pred podáváním mäso obalíme v orechovej zmesi (nasekané orechy, tymián, rozmarín, šalvia).
Celerové pyré s jablkom:
Nakrájame si celer. Ľahko zarestujeme na šalotke nakŕajaný celer a jablká a zalejeme zeleni-novým vývarom a pridám šľahačku na varenie. Dochutíme soľou, korením, muškátovým orechom a varíme do mäkka. Precedíme a rozmixujeme na hladký krém, dochutím studeným maslom.
Omáčka z červeného vína:
Urobíme si základ z koreňovej zeleniny, pridáme šalotku, divoké korenie a bylinky . rozmarín, šalvia, bobkový list, celé čierne korenie. Pridáme paradajkový pretlak. Zasypem to hnedým cukrom a necháme skaramelizovať. Všetko zalejeme červeným vínom a vývarom. Následne pridáme demi-glace a zredukujeme na polovicu. Omáčku precedíme a pridáme créme fraiche a maslo. Zašľaháme, dochutíme soľou a korením.
- 03.10.2025 - 18:45
- ·
- Autor redakcia/MPR
- ·
- Tagy: Hlavné jedlá , Recepty , Bez servítky
Bez servítky
Štefan Banyák alias PICÚR v Bez servítky priznáva: PREČO schudol a koľko kilogramov ZHODIL?
Plnené kapustové listy
Palacinka s orechovou plnkou a čokoládou (Gundel štýl)
Pečeň s medovou omáčkou a vianočkou