Bravčová panenka na divoko so šípkovou omáčkou, tekvicovými lievancami a glazovaným kelom

Bravčová panenka na divoko so šípkovou omáčkou, tekvicovými lievancami a glazovaným kelom

Staňte sa kuchárskymi majstrami vo vlastnej kuchyni! Inšpirujte sa reláciou Bez servítky. Pustite sa do klasických aj netradičných jedál a zistite, že skvelé chute dokážete vyčarovať aj vy!

Ingrediencie:

  • 1–1,5 kg bravčovej panenky

  • 18 g soli

  • 3 bobkové listy

  • 6 guľôčok nového korenia

  • 10 guľôčok korenia štyroch farieb

  • 10 guľôčok sušených borievok

  • 1 cibuľa

  • 3–4 strúčiky cesnaku

  • 200 ml vývaru

  • 750 ml červeného vína

  • 2 PL prepusteného masla alebo oleja

Šípková omáčka:

  • 60 g prerastenej slaniny

  • 1 cibuľa

  • 1 mrkva

  • 1 petržlen

  • 1 stonkový zeler

  • 1 bobkový list

  • 3 guľôčky nového korenia

  • 6 guľôčok korenia

  • tymián

  • 150 ml demi glace

  • 6 PL šípkového džemu

  • 100 ml sladkého červeného vína

  • soľ, korenie, cukor podľa chuti

Tekvicové pyré a lievance:

  • upečená tekvica

  • 1 PL olivového oleja

  • ½ ČL morskej soli

  • 6 PL masla

  • 2 PL cukru

  • 2 PL vínneho octu

  • 1 ½ šálky silného vývaru

  • ¼ ČL mletého korenia

  • hladká múka

  • kypriaci prášok

  • žĺtky

  • bielky

  • cesnak

  • syr podľa chuti

Ozdoba:

  • glazovaný kel

Bez servítky, Beáta

Bez servítky, Beáta

Zdroj fotky TV JOJ

Postup:

  • Na suchú panvicu nasypeme borievky, nové korenie, korenie štyroch farieb, bobkový list, cibuľu so šupou a cesnak a krátko ich opečieme, aby uvoľnili arómu. Zalejeme vývarom a červeným vínom, privedieme k varu a varíme aspoň 10 minút.
    Panenku dôkladne odblaníme, osušíme a nasolíme. Hrniec s vínovým základom odstavíme z ohňa, vložíme doň panenku tak, aby bola celá ponorená, zakryjeme a necháme 20–25 minút odpočívať. Mäso následne vyberieme a uložíme pod alobal.
  • Šípkovú omáčku pripravíme tak, že na slanine orestujeme cibuľu, koreňovú zeleninu a koreniny. Zalejeme vodou, dusíme asi 30 minút, pridáme demi glace, víno a šípkový džem. Dochutíme, varíme ďalších 15 minút a omáčku precedíme.
  • Tekvicu rozmixujeme na pyré. Z vajec, mlieka, pyré, syra, cesnaku, soli a korenia pripravíme cesto, do ktorého zapracujeme múku s kypriacim práškom a nakoniec tuhý sneh z bielkov. Na oleji pečieme tenké lievance do zlata.
  • Tesne pred podávaním panenku sprudka opečieme na masle približne 5 minút. Servírujeme s lievancami, glazovaným kelom a šípkovou omáčkou.
Slobodne a bez záväzkov

Sledujte svoje obľúbené relácie naživo ale aj v predstihu

Prehrať