- 17.12.2025 - 18:45
- Autor redakcia/MPR
Bravčová panenka na divoko so šípkovou omáčkou, tekvicovými lievancami a glazovaným kelom
Staňte sa kuchárskymi majstrami vo vlastnej kuchyni! Inšpirujte sa reláciou Bez servítky. Pustite sa do klasických aj netradičných jedál a zistite, že skvelé chute dokážete vyčarovať aj vy!
Ingrediencie:
-
1–1,5 kg bravčovej panenky
-
18 g soli
-
3 bobkové listy
-
6 guľôčok nového korenia
-
10 guľôčok korenia štyroch farieb
-
10 guľôčok sušených borievok
-
1 cibuľa
-
3–4 strúčiky cesnaku
-
200 ml vývaru
-
750 ml červeného vína
-
2 PL prepusteného masla alebo oleja
Šípková omáčka:
-
60 g prerastenej slaniny
-
1 cibuľa
-
1 mrkva
-
1 petržlen
-
1 stonkový zeler
-
1 bobkový list
-
3 guľôčky nového korenia
-
6 guľôčok korenia
-
tymián
-
150 ml demi glace
-
6 PL šípkového džemu
-
100 ml sladkého červeného vína
-
soľ, korenie, cukor podľa chuti
Tekvicové pyré a lievance:
-
upečená tekvica
-
1 PL olivového oleja
-
½ ČL morskej soli
-
6 PL masla
-
2 PL cukru
-
2 PL vínneho octu
-
1 ½ šálky silného vývaru
-
¼ ČL mletého korenia
-
hladká múka
-
kypriaci prášok
-
žĺtky
-
bielky
-
cesnak
-
syr podľa chuti
Ozdoba:
-
glazovaný kel
Bez servítky, Beáta
Zdroj fotky TV JOJ
Postup:
- Na suchú panvicu nasypeme borievky, nové korenie, korenie štyroch farieb, bobkový list, cibuľu so šupou a cesnak a krátko ich opečieme, aby uvoľnili arómu. Zalejeme vývarom a červeným vínom, privedieme k varu a varíme aspoň 10 minút.
Panenku dôkladne odblaníme, osušíme a nasolíme. Hrniec s vínovým základom odstavíme z ohňa, vložíme doň panenku tak, aby bola celá ponorená, zakryjeme a necháme 20–25 minút odpočívať. Mäso následne vyberieme a uložíme pod alobal. - Šípkovú omáčku pripravíme tak, že na slanine orestujeme cibuľu, koreňovú zeleninu a koreniny. Zalejeme vodou, dusíme asi 30 minút, pridáme demi glace, víno a šípkový džem. Dochutíme, varíme ďalších 15 minút a omáčku precedíme.
- Tekvicu rozmixujeme na pyré. Z vajec, mlieka, pyré, syra, cesnaku, soli a korenia pripravíme cesto, do ktorého zapracujeme múku s kypriacim práškom a nakoniec tuhý sneh z bielkov. Na oleji pečieme tenké lievance do zlata.
- Tesne pred podávaním panenku sprudka opečieme na masle približne 5 minút. Servírujeme s lievancami, glazovaným kelom a šípkovou omáčkou.
- 17.12.2025 - 18:45
- Autor redakcia/MPR
- Tagy: Recepty , Hlavné jedlá , Bez servítky
Bez servítky
Rybia krémová polievka s lososom a knedličkami s krevetami
Pomarančový smotanový koláčik s karamelizovanými mandľami
Večer u Beáty vrcholí, keď sa ALENA zdvihne od stola: PREČO chce nadobro OPUSTIŤ súťaž?!
Pečená plnka s hruškovými variáciami