- 18.12.2025 - 18:45
- Autor redakcia/MPR
Panenka v slaninke, hubová mačanka, pečené baby zemiaky a tekvicové pyré
Staňte sa kuchárskymi majstrami vo vlastnej kuchyni! Inšpirujte sa reláciou Bez servítky. Pustite sa do klasických aj netradičných jedál a zistite, že skvelé chute dokážete vyčarovať aj vy!
Ingrediencie:
-
bravčová panenka
-
slanina
-
tymian
-
rozmarín
-
soľ
-
čierne korenie
-
kari korenie
-
nové korenie
-
muškátový orech
-
bobkový list
-
olej
-
maslo
-
plnotučné mlieko
-
hladká múka
-
lesné hríby (dubáky)
-
kyslá smotana
-
šľahačková smotana
-
sóda bikarbóna
-
tekvica
-
uvarené baby zemiaky v šupke
Vo štvrtok bude variť Alenka.
Zdroj fotky TV JOJ
Postup:
- Bravčovú panenku očistíme, osolíme, okoreníme, pridáme bylinky, zavákuujeme a pripravíme metódou sous-vide približne 2,5 hodiny. Po vybratí ju prudko schladíme, obalíme do slaniny a krátko opečieme zo všetkých strán, aby bola slanina chrumkavá.
- Na hubovú mačanku si v hrnci rozpustíme maslo, pridáme hladkú múku a pripravíme svetlú zápražku. Postupne prilievame mlieko, aby vznikla hladká omáčka. Pridáme bobkový list, soľ a čierne korenie. Kyslú smotanu zmiešame s mliekom a štipkou sódy bikarbóny a vmiešame do omáčky spolu s rozmixovanými hubami. Dochutíme kari korením, muškátovým orechom a citrónovou šťavou. V prípade potreby omáčku zjemníme šľahačkovou smotanou a odstavíme.
- Uvarené zemiaky v šupke ochutíme soľou, korením, tymianom a rozmarínom a upečieme v rúre dozlatista. Na ozdobné pyré rozmixujeme upečenú tekvicu s maslom a smotanou do jemného krému.
- Servírujeme nakrájanú panenku so slaninou, hubovou mačankou, pečenými zemiakmi a tekvicovým pyré.
- 18.12.2025 - 18:45
- Autor redakcia/MPR
- Tagy: Hlavné jedlá , Recepty , Bez servítky
Bez servítky
Medové rezy v podobe vianočnej gule
Hubovo-kapustová polievka „C vitamínový Kračún“
ALENKA dostane prekvapenie, z ktorého skoro PADNE na zadok: Aký program jej súperi PRIPRAVILI?
Bravčová panenka na divoko so šípkovou omáčkou, tekvicovými lievancami a glazovaným kelom