Fajnsmeker hlavne jedlo

Hlavné jedlo: Tekvicové halušky so šalviou

Čas prípravy :  50 min. 

Suroviny :

Muškátová tekvica
Hladká múka
Vajcia cca 2 ks
Šalvia
Olivový olej
Soľ, korenie
Muškátový oriešok
Maslo
Slanina
Červená cibuľa 1ks  väčšia
Cukor
Vlašské orechy
Syr – v tomto recepte sme použili korbáčiky

Postup :

Očistíme si tekvicu, vydlabeme vnútro, nakrájame na menšie kúsky, ktoré dáme variť do osolenej vody. Varíme do mäkka, scedíme a uvarené kúsky popučíme ako keď pripravujeme zemiakové pyré.  Do tekvicového pyré nastrúhame muškátový oriešok, pridáme 2 celé vajcia, múku. Múku pridávame postupne, cesto nesmie byť veľmi riedke ani veľmi husté, konzistenciu má ako cesto na bryndzové halušky.

Cesto necháme chvíľu postáť. Pripravíme si veľký hriec a necháme zovrieť osolenú vodu.

Zatiaľ si pripravíme slaninku, ktorú nakrájame  na malé kocky, na panvici opražíme, na koniec pridáme natrhané lístky čerstvej šalvie, nožom podrvené vlašské orechy. Na druhej panvici si na olivovom oleji zkaramelizujeme červenú cibuľu. Cibuľu nakrájame na malé kocky, pridáme na panvicu s rozohriatym olejom, zarestujeme a poprášime cukrom, ktorý necháme zkaramelizovať. 

Keď nám vo veľkom hrnci vrie voda, hádžeme halušky , varíme, kým nevyplávajú napovrch. Halušky vyberieme z hrnca sitkom.

Halušky vsypeme do väčšej misy, premiešame so slaninkou a orechami a karamelizovanou cibuľkou, pridáme 1 PL masla, ktoré necháme na haluškách rozpustiť. Maslo halušky krásne zvláčnie.

Na hotové halušky môžme nasypať nastrúhaný syr, prípadne nakrájané syrové korbáčiky.