Prinášajú nádej, odvahu a statočnosť: TOTO sú farby roka 2021, ktoré vám nesmú chýbať!

Svet módy, kozmetiky a dizajnu na konci roka vždy s napätím očakáva, ktorá farba sa stane na nasledujúcich 12 mesiacov tou najlepšou. Rok čo rok ju na základe vnútorných analýz určuje spoločnosť Pantone a zo dňa na deň jej prischne celospoločensky najvýznamnejšia úloha.

Spoločnosť Pantone vyberá farbu roka už neuveriteľných 21 rokov a ovplyvňuje tak rozhodnutia o vývoji a kúpe produktov v mnohých odvetviach, vrátane módy, bytového dizajnu, priemyselného dizajnu, kozmetiky či obalov a grafického dizajnu. Proces výberu farby roka vyžaduje dôkladné zváženie a analýzu trendov. Aby odborníci dokázali vybrať vhodnú farbu, tím špecialistov neustále hľadá nové farebné vplyvy. To zahŕňa zábavný priemysel, filmy, cestovanie, umelecké zbierky, módu, dizajn, turistické destinácie, životný štýl či sociálno-ekonomické podmienky. Vplyvy však môžu pochádzať aj z nových technológií, materiálov, štruktúr alebo efektov, ktoré majú vplyv na farbu. Odborníci z tohto inštitútu pre rok 2021 posadili na piedestál hneď dva odtiene a to 17-5104 Ultimate Gray (sivá) a 13-0647 Illuminating (žiarivá žltá).

Hoci spoločnosť štandardne vyberá len jednu farbu, pre manželstvo týchto dvoch odtieňov sa rozhodli hneď z niekoľkých dôvodov. Táto farebný kombinácia podľa nich prináša posolstvo nádeje a sily, ktoré je povznášajúce a trvácne. Ultimate Grey a Illuminating sú dve nezávislé farby, ktoré zdôrazňujú, ako sa dokážu dopĺňať napriek svojej odlišnosti. „Spojenie klasickej sivej so žiarivou žltou vyjadruje pozitívnosť, ktorá je podporená silou a statočnosťou. Praktická, zároveň hrejivá a optimistická, to je farebná kombinácia, ktorá nám dodáva odolnosť a nádej. Musíme sa cítiť povzbudení a povznesení, to je pre ľudskú dušu nevyhnutné,“ vysvetlila výkonná riaditeľka Inštitútu Pantone Leatrice Eiseman.

Tieto dve farby hovoria o prísľube niečoho slnečného a priateľského. Dodáva nám nádej a odvahu. Kým žltá je veselá, hrejivá a presiaknutá slnečnou energiou, sivá je symbolom pevnosti, spoľahlivosti a večnosti. Sivá sa nachádza na prírodných prvkoch, ktorých zvetraný povrch zdôrazňuje schopnosť obstáť aj v skúške času i nepriazne. Kombinácia týchto dvoch odtieňov je nesmierne zaujímavá a určite veľmi dobre využiteľná či už v móde, kozmetike alebo interiérovom dizajne. Inšpirácie, ako ju nosiť či použiť vo vašom bývaní, nájdete v galérii!