Farba roka 2024 prináša pokoj, blízkosť a súcit: TENTO odtieň by vám nemal chýbať!

Svet módy a dizajnu na konci roka vždy s napätím očakáva, ktorá farba sa stane na nasledujúcich 12 mesiacov tou najlepšou. Rok čo rok ju na základe vnútorných analýz určuje spoločnosť Pantone a zo dňa na deň jej prischne celospoločensky najvýznamnejšia úloha. Aký odtieň vybrali pre nasledujúci rok?

Spoločnosť Pantone vyberá farbu roka už neuveriteľných 24 rokov a ovplyvňuje tak rozhodnutia o vývoji a kúpe produktov v mnohých odvetviach, vrátane módy, bytového dizajnu, priemyselného dizajnu, kozmetiky či obalov a grafického dizajnu. Proces výberu farby roka vyžaduje dôkladné zváženie a analýzu trendov. Aby odborníci dokázali vybrať vhodnú farbu, tím špecialistov neustále hľadá nové farebné vplyvy. To zahŕňa zábavný priemysel, filmy, cestovanie, umelecké zbierky, módu, dizajn, turistické destinácie, životný štýl či sociálno-ekonomické podmienky. Vplyvy však môžu pochádzať aj z nových technológií, materiálov, štruktúr alebo efektov, ktoré majú vplyv na farbu. Nuž, a tento rok sa odborníci vybrali odtieň 13 - 1023 s názvom Peach Fuzz.

Jemný zamatový broskyňový odtieň má podľa spoločnosti zachytávať našu túžbu starať sa o seba i o ostatných. Obohacuje naše telo, dušu i myseľ a do súčasného turbulentného sveta prináša pokoj, ktorý všetci potrebujeme. "Pri hľadaní odtieňa, ktorý odráža našu vrodenú túžbu po blízkosti a spojení, sme zvolili farbu vyžarujúcu teplo a modernú eleganciu. Odtieň, ktorý rezonuje so súcitom, ponúka objatie a bez námahy spája mladistvé s nadčasovým," vysvetlila výkonná riaditeľka Pantone Color Institute Leatrice Eiseman.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa PANTONE (@pantone)

Farba roka 2024 sa veľmi páči aj porotcom z ikonickej relácie Nákupné maniačky. "Náš svet si asi pýta viac jemnosti, ľudskosti a rafinovanej zmyselnosti a táto farba toto v sebe má. Tak snáď sa cez oči pomocou dizajnu dostane na a pod kožu mnohým, ktorí to potrebujú pocítiť," povedal Marián Hornyák. "V modernom slangu z beauty sveta znamená výraz peach fuzz jemné blond ochlpenie na ženskej tváričke. Vo svete farieb to prezentuje veľmi jemnú a ženskú farbu s nádychom broskyňovo-telovej farby, ktorá za mňa pôsobí veľmi mladistvo. Krásne musí vyniknúť najmä na opálenej pleti v letných outfitoch," doplnila Ema Fajnor. Žeby tento odtieň použili naši porotcovia aj ako tému v nových častiach? Nechajme sa prekvapiť!

Peach fuzz Zdroj: Profimedia