Naozaj sa hodí čierna každej žene a “ku všetkému”? Povieme vám, prečo je to módny mýtus!

V otázke obliekania existuje niekoľko módnych pravidiel, ktorými by sme sa pri skladaní outfitu mali riadiť. Mnohé z nich sú však len mýty. Lepšie povedané, kedysi platili, no keďže všetko sa vyvíja, rovnako aj móda, v súčasnosti sú už prekonané. A jedným takýmto mýtom je aj tvrdenie, že čierna sa hodí každému a ku všetkému! Povieme vám, prečo to tak nie je!

V Nákupných maniačkach máme pravidelne možnosť vidieť, že mnohé súťažiace sa vo svojich šatníkoch, ale aj pri skladaní súťažných outfitov riadia heslom: čiernou sa nedá nič pokaziť. Kedysi platilo, že klasické čierne lodičky alebo čierne sako by povinne mala vlastniť každá žena, pretože sa dajú použiť ku akémukoľvek outfitu. Tejto mantry sa podľa všetkého držia aj tohtotýždňové maniačky. "Mám tu jednoduché sačko. Je to naozaj základný kúsok, ale myslím si, že je to must have v šatníku, pretože sa hodí ku všetkému," povie v dnešnej časti Bety. V utorkovej časti sme zas videli, že základný kúsok zo spomínanej šablóny vyzdvihovala Alena. "Čierne lodičky sa hodia ku všetkému. Obyčajné čierne lodičky by za mňa mala mať asi každá žena v šatníku. Aj tá, ktorá ich nerada nosí," zhodnotila.

NM 24 - cierne sako Zdroj: TV JOJ

​Marián Hornyák však súťažiace hneď vyviedol z omylu. "Dal by som si trošku pozor už na takú tú mantru, ktorá je zaužívaná, že čierna sa hodí vždy a ku všetkému. Čierne sako a čierne lodičky. Áno, v drvivej väčšine prípadov sa hodí, ale nie ku všetkému a viem si aj predstaviť veľa kombinácií, ku ktorým by sa toto sako naozaj nehodilo," vysvetlil. Pravdou síce je, že čierna farba, je neutrálna. A tak rovnako ako pri bielej či sivej nadobúdame dojem, že sa hodí vždy a každému. Druhou pravdou ale je, že každá žena má svoj takzvaný farebný typ - podľa typológie ročných období. Taktiež každá má svoj typ kontrastu a podtón pleti.

NM 24 - cierne lodicky Zdroj: TV JOJ

Znie to zložito, no zjednodušene povedané - čierna, rovnako tak aj snehobiela sa naozaj nehodia všetkých ženám. Kým niektoré dámy vyzerajú v čiernej farbe ako bohyne, iné budú pôsobiť unavene, tvrdo, dokonca aj choro. Či vám čierna svedčí alebo nie, zistíte veľmi ľahko. Ak si čierny kúsok priložíte pod tvár ku krku a máte pocit, že vám viac vystúpili kruhy pod očami či vrásky, prípadne sa vám zdá, akoby sa vaša tvár "utopila", mali by ste zvoliť inú farbu. Úplne totožné je to aj v prípade bielej. Niektorým ženám viac svedčia teplé smotanové odtiene či odtiene bielej s kvapkou sivej.

Ako ale v šatníku nahradiť čiernu, ak nám nepristane? Veľmi jednoducho! Čierna nie je jediná tmavá farba, nájdite si jej alternatívu. Zvoliť môžete, napríklad, tmavomodrú, tmavosivú, tmavohnedú, tmavozelenú či tmavobordovú. Samozrejme, tieto odtiene nie sú považované za neutrálne, no vždy záleží iba na tom, ako máte svoj šatník vyskladaný. Možno budete prekvapené, ako uvedené odtiene rozžiaria nielen vaše outfity, ale aj vás. A ešte malý tip. Telové lodičky v odtieni, ktorý je príbuzný vašej pleti, sú oveľa univerzálnejšie a ľahšie kombinovateľné, ako klasické čierne. Navyše, opticky krásne predlžujú a zoštíhlujú nohy.



Sledujte ikonické Nákupné maniačky každý pracovný deň o 15:50 na JOJke!