Krásne gesto vojnového hrdinu Vlada Strmeňa vás dojme: Ide pomáhať ohrozeným seniorom!

Seniori sú v súčasnej pandémii koronavírusu tou najzraniteľnejšou skupinou obyvateľstva. Dôkazom sú desiatky nakazených klientov v Domovoch sociálnych služieb. Pomôcť sa im rozhodol vojnový hrdina, 92- ročný Vlado Strmeň, ktorý v relácii V siedmom nebi rozprával o svojich spomienkach na hrôzy druhej svetovej vojny.

Vlado Strmeň je hrdina, ktorý mal naozaj ťažký život, no napriek tomu nestratil úsmev z tváre. Ako tínedžer zažil na vlastnej koži hrôzy vojny. Mal totiž len 16 rokov, keď bojoval ako partizán v Slovenskom národnom povstaní. Časy, ktoré vtedy aj so svojimi kamarátmi prežívali v zákopoch, si už v  dnešnej dobe ani nevieme predstaviť. On ich však má v živej pamäti. „Od ukončenia vojny už uplynulo veľa času, tak už aj tie rany vojny a vojnového pustošenia sa už akoby aj zahojili. Ale spomienky ostávajú. Spomínam si na mojich dobrých spolubojovníkov, lepších odo mňa, ktorí padli. Ktorým už sa nedalo pomôcť. Nevedeli sme ráno, ktorí z nás ešte dožijú večera. Večer sme nevedeli, ktorý sa ešte dožije rána,“ povedal niekdajší partizán a dnes vitálny dôchodca v relácii V siedmom nebi.

​V súvislosti s pandémiou koronavírusu sa rozhodol urobiť ušľachtilý skutok a aj on chce pomáhať. A to aj napriek tomu, že je sám v rizikovom veku. Po vzore britského vojnového veterána Toma Moora usporiada v piatok 24. apríla o 17:00 koncert na svojej záhrade, ktorý bude streamovať na facebookovej stránke V siedmom nebi.Bol som priamym účastníkom druhej svetovej vojny. Videl som, ako smrť kosila ľudí. Videl som, akú cenu má ľudský život. Aj v tejto dobe má ľudský život veľkú cenu a oplatí sa zaň bojovať. Vzorom mi je anglický kolega, 99- ročný Tom Moore. Podľa jeho vzoru idem na tejto záhrade hrať dovtedy, kým nevyzbieram 5 tisíc eur pre Domovy dôchodcov v Banskej Bystrici a okolí. Do posledného eura odovzdám všetky peniaze, lebo oni budú najlepšie vedieť, na čo ich využijú,“ vysvetlil Strmeň.

Jeho snahu si nesmierne váži aj moderátor Siedmeho neba. „Vlado je sám v ohrozenej skupine a napriek tomu nielenže sa nebojí, ale sám by chcel pomáhať. Mňa to dostalo,“ zhodnotil Vilo Rozboril.

Finančné prostriedky na podporu Domovov seniorov bude možné posielať na toto číslo účtu:
SK55 1100 0000 0029 2891 5290