Profesor Vladimír Krčméry v Inkognite prehovoril: TOTO nám pomôže zvládnuť pandémiu!

Do najnovšieho Inkognita prijal pozvanie naozaj vzácny tajný hosť. Do kresla vedľa moderátora Vlada Voštinára si sadne celosvetovo uznávaný lekár a vedec profesor Vladimír Krčméry. Pochopiteľne, hlavnou témou rozhovoru bola práve pandémia koronavírusu a jej zvládnutie.

Slovensko sa podobne ako zvyšok sveta už niekoľko dlhých mesiacov borí s pandémiou koronavírusu. Hoci v lete to vyzeralo tak, že Vianoce si už užijeme bez strachu o svojich blízkych a bez rúšok, opak je pravdou. Počty prípadov sú stále vysoké a občas to vyzerá tak, ako by to nemalo konca. Profesor Vladimír Krčméry to však nevidí tak zúfalo. Zo svojich skúseností totiž vie, že aj na pohľad beznádejná situácia má východisko. Keď som v roku 2003 zažil SARS v Hongkongu, nebola žiadna vyhliadka na vakcínu, ani na absolútne žiadne lieky. Oni tými tvrdými opatreniami tú chorobu zrazili v priebehu troch mesiacov na nulu. Teraz máme k dispozícii päť liekov, s ktorými sa koketuje. Ani jeden nie je schválený na túto diagnózu. Ale u nás sme dostali zelenú na to, aby sme podávali lieky, u ktorých je určitý predpoklad, že by mohli fungovať,“ vysvetlil. Jedným dychom dodal, že v ázijských krajinách sa s rôznymi pandémiami popasovali len vďaka tomu, že prísne dodržiavali hygienické opatrenia a nariadenia.

Kľúčovú úlohu bude v pandémii koronavírusu hrať účinná vakcína. Ja som v lete hovoril, že ako novoročný darček alebo pod vianočný stromček môžeme dostať vakcínu. Ale takú vakcínu, ktorá má najvyššiu účinnosť a najmenej vedľajších účinkov, je veľká šanca, že by mohla byť medzi Vianocami a novým rokom. Druhá otázka bude, že kto sa bude chcieť dať očkovať,“ povedal Krčméry. Čo nás na Slovensku ešte s koronavírusom podľa jeho slov čaká a dočkal sa u nás uznania za svoju svedomitú prácu? To sa dozviete dnes večer!

Sledujte obľúbené Inkognito každý pondelok o 20:35 na JOJke!