Uteká vám pes, aj keď je na vôdzke? Takto ho naučíte zostať na mieste!

Domáci miláčikovia vedia byť riadne neposlušní a ich páni sa neraz ocitnú v slepej uličke. Nevedia si rady, ako „ukočírovať“ svojho štvornohého rodinného člena. V relácii Miláčikovo vám však dáme cenné rady.

Nielen Jarka, ale aj mnoho iných majiteľov má so svojím miláčikom podobný problém. Jej chrt Anahi je perfektný bežec, ktorý však uteká aj vtedy, keď je na vôdzke. Tento problém sa prejavuje najmä vtedy, keď idú na spoločnú prechádzku, psík je na vôdzke a naokolo sú rôzne šuchy a ruchy. Utekanie je podporené aj tým, že človek chce pre svojho psíka všetko len to najlepšie a chce mu dopriať, aby si mohol okolie preňuchať a všetko skontrolovať. Vďaka tomu si však pes začína myslieť, že práve on vedie celú skupinu a s majiteľom a vôdzkou si robí, čo sa mu zachce. Na túto problematiku si posvietil náš dvorný inštruktor Juraj. 

Ako prvé sa musíme vedieť naučiť pracovať s vôdzkou Ako prvé sa musíme vedieť naučiť pracovať s vôdzkou Zdroj: TV JOJ

​Na to, aby sme takéhoto akčného psíka naučili "slušne" chodiť na vôdzke, potrebujeme spraviť hneď niekoľko veci. Ako prvé sa musíme naučiť vedieť efektívne pracovať s vôdzkou. Keď ju držíme iba na konci a na jednej ruke, je to obrovská energia, ktorú vie pes po celej dĺžke vôdzky spraviť. Potrebujeme si ju teda chytiť pevne do jednej ruky. Prevlečieme ruku cez vôdzku a chytím. Druhá ruka bude zas putovať po vôdzke. Tým vieme veľmi rýchlo dosiahnuť jej skrátenie, vďaka čomu pes nemá veľa priestoru. Psa vieme udržať tak, že nás bude vidieť v zornom poli, aby nás vnímal. V opačnom prípade, keď je pes vzdialený na dĺžku vôdzky, nás nevníma automaticky ťahá. 

Psíka naučíme fixovať sa na ľavú ruku Psíka naučíme fixovať sa na ľavú ruku Zdroj: TV JOJ

Ťahanie je nielen nebezpečné, ale aj nepraktické. Je veľmi dôležité psovi ukázať, že ťahanie sa mu neoplatí a zároveň ukázať, že neťahanie je veľmi dobrý obchod. Ľavá ruka, ktorá putuje po vôdzke, vie psa veľmi dobre motivovať. Zoberieme si do rúk maškrtu a ukážeme ju psovi, začneme ho učiť veľmi dôležitú vec. Musí sledovať ľavú ruku. Kam ňou pohnem, tam sa hýbe jej pohľad a pozornosť. Vďaka sledovaniu ľavej ruky dosiahneme to, že pes vždy zostane na svojom mieste. Výhodou používania ruky namiesto napríklad hračky je to, že ruku si nikdy doma nezabudneme. Viac sa dozviete v relácii Miláčikovo už v sobotu na JOJke!

 

Sledujte Miláčikovo v sobotu o 10:50 na JOJke!