Nepočúva vás pes na zavolanie? Vyriešte tento problém raz a navždy!

Ak pes neposlúcha a nikdy k vám nepríde na privolanie, musíte ho naučiť napríklad aj to, aby vás počúval už na prvý raz.

V Miláčikove budeme tentoraz riešiť aj jeden pomerne častý problém. Pomeranian Vinston je síce na maznanie super, ale na prechádzky sa s ním chodí veľmi ťažko, lebo nikdy nechodí na privolanie. Náš inštruktor Juraj hneď zavetril, že problém bude aj v tom, že jeho majitelia s ním chodia na prechádzky väčšinou na vôdzke. A to nie je pre žiadneho psa dobré. Privolanie samo o sebe je zložitejší problém. K privolaniu musíme totiž pridať aj pozície sadni-ľahni a musí to byť akoby celý balíček. Práve ten zabezpečí, že to bude veľmi stabilné a prechádzky nebudú stresom. "Najdôležitejšie zo základných pravidiel je to, že keď od psa niečo reálne chceme, nemali by sme sa s ním priveľmi rozprávať," prezradil nám Juraj. Prvá dôležitá zásada je to, že pes bude vždy počúvať už na prvý povel. Pes by nemal byť kráľom celej rodiny a byť naučený žobrať a pýtať. A hoci si z toho aj v tomto prípade majiteľ Peter robil srandu, už čoskoro by mu tento problém prerástol cez hlavu. 

Miláčikovo - Psa naučíme povelu sadni si aj bez slov Miláčikovo - Psa naučíme povelu sadni si aj bez slov Zdroj: TV JOJ

​Spravíme teda jednoduchú vec. Využijeme anatomické vlastnosti psa, zdvihneme mu maškrtu nad hlavu a budeme čakať na moment, kým si nesadne. Až vtedy ju pes dostane. "Udial sa relatívne dlhý časový úsek, kde od povelu sadni to prešlo až do sedu za nejakých 10 sekúnd. Prvá dôležitá vec je, že povel som už viackrát nezopakoval a ďalším faktorom je to, že pes sa musel zamyslieť," vysvetľuje inštruktor s tým, že v tejto fáze ešte slovo pre psa vôbec nie je podstatné a ani by tomu nerozumel. Keď sa ale postupne dostaneme ďalej, začne si spájať slovíčko. S tým, že maškrta vyletí hore nad hlavu. U psa platí jednoduché pravidlo. Keď sa chce pozrieť hore, nejde mu to dobre, pokiaľ stojí na všetkých štyroch. Zadok dá dole a pohľad hore je efektívny. Tým pádom ho naučíme, že maškrta nad hlavu znamená, že si má sadnúť. To isté platí aj obrátene. Maškrta dole znamená, že si má ľahnúť. To však nie je ani zďaleka všetko. Viac sa dozviete vo videu HORE a v sobotu v relácii Miláčikovo. 

Sledujte reláciu Miláčikovo v sobotu o 08:55 na JOJke!